Vinko Uhlik: Graditi i slikati grad

Izložba slika zagrebačkog arhitekta i akademskog slikara Vinka Uhlika može se pogledati do 28. studenoga u Kući arhitekture Oris u Zagrebu.Izložene su 42 slike koje predstavljaju autorov opus od 60 godina slikarstva. Izložba u Orisu organizirana je na poziv arhitekta Andrije Rusana nakon promocije Uhlikove monografije ‘Graditi i slikati grad’.

Vinko Uhlik diplomirao je 1957. godine slikarstvo u klasi profesora Otona Postružnika na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu kasnije prvi put izlaže u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u grupi Zagrebački krug. Od 1959. do 1961 izlaže s grupom Staza i 15 Mladih u Modernoj galeriji u Zagrebu te u Dioklecijanovoj palači u Splitu.

Od 1958. godine redovno studira arhitekturu koju diplomira 1965 godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Turine. Dizajnira tipske montažne fasade, ulaze u objekte i tipske stanove što se primjenjuje u izgradnji velikog broja četverokatnica i osmerokatnica u Zagrebu. Samostalno projektira škole, dječje vrtiće, robne kuće (Zapruđe, Utrina, Trnsko, Borongaj, Velika Gorica, Jarun).

Likovno uređuje stručne časopise Jugomont, Prefabrikati, List Hrvatske matice iseljenika, Monografiju Brača…

Od 1965. sve intenzivnije se bavi arhitekturom i urbanizmom te sudjeluje na velikim gradskim natječajima i projektima centra i pojedinih gradskih naselja. Sa suradnicima radi i gradi Zapruđe, Utrinu, Siget i Središće u kojem i sada živi sa suprugom.

Godine 1984. registriran je pri Organizaciji Ujedinjenih naroda kao njihov ekspert iz područja urbanizma,arhitekture i pejsažne arhitekture (najviši profesionalni stupanj stručnosti P.5).

Slika i izlaže na skupnim izložbama u Zagrebu, Splitu, Hvaru, Bolu na Braču, Makarskoj, Tribunju i Zlarinu.

Grupno i samostalno izlaže u Londonu, Rimu, Stuttgartu, engleskom Bournemouthu i danskom Aalborgu (u sklopu multikulturalne priredbe ‘Hrvatska i Danska’ 1997. godine). Pretežno radi u tehnikama tempere, gvaša i akvarela.

Tomislav RadićTagged: , , , , , , , , ,