Vinkovci: 17. DORF – Festival dokumentarnog rock filma

U Vinkovcima se održava 17. DORF – Festival dokumentarnog rock filma – a organizator, Udruga ljubitelja filma RARE, pripremila je bogat program u Lapidariju Gradskog muzeja.

DORF traje od 16. do 19. kolovoza, a posjetiteljima nudi šest hrvatskih i jednu svjetsku premijeru te pet filmova iz Hrvatske i Srbije u regionalnoj konkurenciji.

Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak, 17. kolovoza u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, a u srijedu 16. kolovoza odvija se uvodni program koji uključuje projekciju filma ‘Retro boom’ autora Dalibora Pletenika u baru Hang Loose, uz gostovanje autora.

Posjetitelji festivala imat će priliku pogledati recentna djela glazbeno-dokumentarne produkcije, pa će se tako na velikom platnu prikazati šest hrvatskih i jedna svjetska premijera. Regionalna konkurencija prikazuje pet filmova iz Hrvatske i Srbije, a program ‘Tajna povijest rocka’ nudi četiri naslova iz Hrvatske, Njemačke i Italije.

U filmskom programu posebno se izdvaja projekcija nijemog filma ‘Birtija’ (Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.),koji se u Vinkovcima prikazuje uz pomoć Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva. Ekskluzivno, za projekciju 19. kolovoza glazbenu pratnju pripremila je surf-rock grupa iz Siska LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

Nagradu za životno djelo dodjeljuje se posmrtno kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću. Posebno priznanje za doprinos undergroundu primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, scenarist i pub kvizaš Mario Kovač.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) i Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).

Autor vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja. Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet. Za unikatne nagrade laureatima zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Sve detalje o programu možete pronaći službenoj stranici DORF-a.

HAVC


Tagged: , , , , , , ,