Za vrhunska crna vina u Dalmaciji, koja se ne piju svakodnevno nego čuvaju za posebne prilike, kaže se da su ‘vina za doktora’ tj. za ponijeti liječniku ako to nekad bude potrebno. Takva su i ‘vina od doktora’, uglednog kirurga dr. Miljenka Bure, koji se fokusirao isključivo na proizvodnju babića.
U Društvu Šibenčana u Zagrebu održano je premijerno kušanje vina sorte babić vinarije Bura iz Rasline kod Šibenika. Priređena je dosad neviđena vertikalna degustacija babića dr. Miljenka Bure koji od 2008. godine, paralelno s karijerom kirurga i sveučilišnog profesora, vrijedno, u tišini proizvodi senzacionalna vina od velike, ali rijetko prisutne sorte u liniji premium vina – babić.
Na škrtom kamenom terenu, u Raslini kraj Prukljanskog jezera, vinogradi stariji od 50 godina daju grožđe iznimne koncentracije i kvalitete od kojeg dr. Bura uz podršku rođaka, poznatog vinara iz Plastova Marka Sladića na starinski način proizvodi moderna vina vrhunske kvalitete.
‘Jednom prilikom u privatnom društvu kušao sam 2019. i 2018. koje su me nemalo iznenadile iznimnom kakvoćom, a dr. Bura mi je otkrio da ima i puno starijih babića koje smo ubrzo zajedno kušali na mjestu njihova nastanka i donijeli odluku da organiziramo predstavljanje vinarije i veliku vertikalnu degustaciju u Zagrebu, a gdje drugdje nego u Društvu Šibenčana kako i priliči izvornoj šibenskoj sorti i autoru vina, rođenom Šibenčaninu’, kaže sommelier Tomislav Jakopović, organizator ove degustacije.
Krenuli smo s berbom 2021. koja još uvijek nije spremna, ali želja je bila pokazati razvojni put vina od još pomalo tvrdog i neskladnog vina do potpuno spremne 2019. koja ekspresira moć i eleganciju; arome višnje okružene crnim bobičastim voćem prožima mineralna svježina uz dodir finih, omekšalih tanina.
2018. se lagano otvarala u čaši, stilski ujednačena, ali aromatski usmjerenija na herbalne note uz slanu-mineralnost primjetnu već na nosu.
Godina 2017. najsličnija je 2019. ali nešto dublja, u savršenim odnosima tvrde i meke strane spektra. Punog tijela, umjerenih ali dovoljnih 13,7% alkohola, čvrstih, ali ispoliranih tanina uz izražene kiseline djeluje bezdimenzionalno i pokazuje sav potencijal teroarskog babića.
2016. je možda i najbolji babić koji je, prema vlastitom priznanju, sommelier Jakopović ikada kušao. Bogato, u mirisu slojevito i izražajno, u gutljaju fino, toplo i meko uz moćnu mineralnu svježinu. Zavidne strukture, posve uglađenih tanina, neopterećeno bačvom, dugotrajnog mirisa i okusa. Veliko vino za velike trenutke!
2015. je pokazala najveću zrelost i najveće tijelo, ali i eleganciju rijetko viđenu kod crnih dalmatinskih vina ako uzmemo u obzir najznačajnije sorte.
Kod 2013. se u mirisu prvi puta pojavljuje šljiva uz crno voće i zrelu trešnju, sadržajno i bogato, te uobičajeno svježe. Najbolji dokaz iskrenog pristupa vinu gdje bez ikakvog stilskog odmaka, vrlo ujednačenih parametara u grožđu dolaze na vidjelo specifičnosti berbe.
2011. se pokazala kao dama u najboljim godinama, ne nudi se na prvu nego polako u čaši otkriva sve svoje draži, u mirisu bogato i izražajno uz decentno prisutne tercijarne note koje pridonose kompleksnosti i tek pažljivom kušaču otkrivaju da se radi o vremešnom vinu. Na nepcu ugodno i fino, u jako dobrom balansu gdje izražena mineralnost kompenzira nominalno manje kiseline koje nikako ne utječu na svježinu.
2010. je potpuno jasno vino, nimalo umorno, ali uz laganu dozu patine. Vrlo slijedivo, mirisi se nepogrešivo spuštaju na nepce i zovu na sljedeći gutljaj.
2009. je još jedno remek djelo, senzacionalno vino koje prkosi vremenu i doista u 14. godini djeluje moćno i bezvremenski. Visokog aromatskog intenziteta i iznimne kakvoće mirisa, dominira likerska višnja uz malo pikantnih, začinskih nota koje se nastavljaju i u okusu. Sadržajno, fino i prepuno južnjačke slasti još uvijek obavijeno izraženom mineralnom svježinom. Spremno za daljnje odležavanje uz tendenciju rasta.
‘Opijen mirisima i okusima babića i obogaćen saznanjem kako uz pravilan pristup vinogradu i vinu, poštujuću zakonitosti prirode i temeljnim razumijevanjem sorte, babić može dati ovako velike rezultate nastavljam istraživati ovu veliku hrvatsku sortu. Čestitam vinaru i veselim se ponovnom susretu’, poručio je sommelier Tomislav Jakopović.
P. R. / Foto: Nikola Zoko