VinoSalis: Okusi Slavonije i Baranje u Tuzli

Drugi Međunarodni festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2019., koji organizira tvrtka Rare & Pure, održat će se 19. i 20. lipnja u hotelu Mellain u Tuzli, a okupit će preko 80 izlagača te istinskih poznavatelja i ljubitelja vina.Na jednu od najznačajnijih vinskih manifestacija u BiH šire, dolazak su potvrdili veliki vinski uvoznici iz Kine, SAD, Njemačke, Poljske, Slovenije…

Prošle godine specijal festivala je bila dvorana ‘Okusi Hercegovine’ gdje su se predstavili hercegovački vinari, maslinari i uljari, a ove godine organizatori su odlučili da specijal festivala bude ‘Okusi Slavonije i Baranje’. Ove hrvatske regije smatraju se od davnina važnim vinorodnim i vinarskim regijama, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolici. Već u srednjem vijeku njihova su vina bila cijenjena diljem Europe, a u novije vrijeme i šire po svijetu.

Kako bi približili vinsku ponudu festivala, VinoSalis je ocjenjivačkog karaktera. Predsjednica komisije za ocjenjivanje je Caroline Gilby, Master of Wine (MW), predsjedavajuća panela za Decanter Wold Wine Awards, za Mađarsku, Sloveniju i Češku, a od prošle godine i za Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumunjsku. Ona je i predavač na prestižnoj Londonskoj vinskoj akademiji WSET i direktor uprave za standardizaciju vina u Velikoj Britaniji. Ocjenjivanje će se održati 2. i 3. lipnja, a osim nje ocjenjivači su: Siniša Lasan (Advanced Sommelier CMS, WSET 3, ASI Sommelier); Denis Jazvin (Head Sommelier grupacija Jadranski luksuzni hoteli); Miho Vidak, (Head Sommelier restaurant 360 Dubrovnik); Marko Šram (Head Sommelier restaurant Nautika); Ivo Ivaniš (vinski novinar); Božidar Jukić (WSET 3 sommelier) i Ksenija Matić (Predavačica na RIT Croatia i WSET tečajevima).

VinoSalis podiže standarde, pa će se ove godine održati u luksuznom hotelu Mellain, koji se nalazi u centru Tuzle i s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na grad. Izložbeni dio će se održati u kongresnoj dvorani koja je napravljena je da bi zadovoljila potrebe najviših standarda, opremljena je najsuvremenijom tehničkom opremom i idealno je mjesto za sve one koji žele ulagati u svoje znanje i svoj posao, poručuju organizatori.

M. F.


Tagged: , , , , , , , , ,