Vinski klub: Škola vina Bakhova sina

Vinski pisac Ivo Kozarčanin i sommelier Tomislav Jakopović upriličili su u zagrebačkom Vinskom klubu zanimljivu radionicu ‘Škola vina Bakhova sina’ na koju su na ‘doškolovanje’ pozvali novinare koji prate njihov rad.Predstavljeno je čak 10 vina, među kojima su neka dobro poznata, ali se našlo i raritetnih, poput Enjingijevih čudesnih berbi i fascinantnog crnjaka vinara Ivanića iz Kutine.

Kušalo se ovim slijedom:
– Trdenić pjenušac (škrlet)
– Coletti Rose pjenušac (pinot crni)
– Sveti Ivan Pošip 2020, vinarije Šain-Marinić
– Enjingi Graševina 2015
– Trdenić Traminac 2019
– Kopjar Rose 2019 (pinot crni)
– Ivanić Dvije ruže 2017 (pinot crni)
– Zlatno brdo Cabernet sauvignon 2017
– Enjingi Venje crno 2007
– DeMar Muškat žuti 2020

‘Škola vina Bakhova sina’ inače je namijenjena vinoljupcima i svima koji o vinu žele znati više, a održava se ponedjeljkom i petkom. U Vinskom klubu (Strojarska 12a), srijedom i četvrtkom, organiziraju se radionice i prezentacije hrvatskih i regionalnih vinara kao i razne degustacije te after party petkom.

Program ‘Škole vina Bakhova sina’ podijeljen je na osnovni i napredni stupanj, pa je moguće odabrati razinu edukacije ovisno o predznanju i interesu. Ivo Kozarčanin i Tomislav Jakopović polaznike kroz svijet vina vode lagano u opuštenoj atmosferi.

Osnovni stupanj traje 3 sata, a na programu su predavanja:
– Povijest vina u svijetu i Hrvatskoj
– Organoleptika i opis vina
– Otvaranje i posluživanje vina
– Proizvodnja vina
– Osnovni tipovi vina
– Glavne sorte u Hrvatskoj i svijetu
– Čaše

Naglasak cijelog programa je na organoleptici i opisu vina, a uči se kako ispravno kušati vino, prepoznati osnovne mirisne i okusne senzacije i opisati ga. Nakon svake od navedenih tema slijedi praktični dio, pravilna degustacija i opis vina.

Prvi slobodan termin je u ponedjeljak, 28. ožujka (18 sati). Cijena osnovnog stupnja je 400 kuna, a naprednog 500 kuna. S obzirom da zbog covid mjera i kvalitete škole primaju maksimalno 15 polaznika, vinski učitelji mole da svoje rezervacije i uplate izvršite na vrijeme.

Rezervacije na mail: [email protected], 095 818 2993, Ljiljana ili na: 099 6538 777, Tomislav Jakopović.

M. T. / Foto: DiWine


Tagged: , , , , , , , ,