Virtualna izložba: Kamenice davno nestalih mora

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu već tri godine se obnavlja od posljedica potresa, ali izložbene aktivnosti ne posustaju.

Na njihovim mrežnim stranicama postavljena je atraktivna virtualna izložba ‘Kamenice davno nestalih mora’.

‘U vremenu kad se sve oko nas mijenja, svjedoci smo pogubnog djelovanja naglih promjena na osjetljive organizme. Stoga se, uz brojne akcije zaštitara prirode, okrećemo i primjerima iz geološke prošlosti i tražimo razloge zašto su neki organizmi bili uspješniji od drugih u preživljavanju kriznih razdoblja. Među takvim, otpornim, organizmima su i naše kamenice.
Možda neugledna izgleda, ali čvrste i prilagodljive, već milijunima godina doprinose bioraznolikosti i opstanku mnogih morskih organizama. Geolozi ih vole, jer se lako fosiliziraju, a, zbog razmjerno duga životnog vijeka, mogu nam dati uvid u kratkoročne temperaturne oscilacije tijekom geološke prošlosti, na temelju geokemijskih i izotopnih analiza ljušturnih lamina, koje se tijekom rasta nadograđuju poput godova. Ne smijemo zaboraviti niti sladokusce, koji uživaju u njihovu okusu. Zbog svega toga želimo omogućiti našim posjetiteljima da se kroz ovu izložbu upoznaju s čudesnim svijetom Kamenica davno nestalih mora’, poručuju autori izložbe.

Autori: Marija Bošnjak, Jasenka Sremac, Nediljka Prlj Šimić, Davor Vrsaljko
Stručni suradnici: Petar Crnčan, Tatjana Bakran-Petricioli, Donat Petricioli

HPM


Tagged: , , , , , , , , ,