Vitomir Marof: 30 godina umjetničkog djelovanja

Izvedbom Verdijeve opere ‘Traviata’  u srijedu, 13. siječnja, Vitomir Marof, nacionalni prvak Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, obilježit će 30 godina izuzetno uspješne umjetničke karijere.
TraviataMarof je dosad ostvario preko 70 uloga različitih žanrova te pjevao u gotovo 900 predstava. Od 1991. je stalni član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a  2007. odlukom Ministarstva kulture proglašen je nacionalnim prvakom.

Debitirao je u Zagrebu 1995. godine kao Dagonov svećenik u ‘Samsonu i Dalili’ (C. Saint-Säens); zatim slijede Alfio u ‘Cavalleria rusticana’ (P. Mascagni); Escamillo u ‘Carmen’ (G. Bizet); Topan paša, Kocelin, ‘Nikola Šubić Zrinjski’ u tri nacionalne opere ‘Mila Gojsalića’, ‘Porin’ i ‘Nikola Šubić Zrinjski’ (J. Gotovac, V. Lisinski, I. Pl. Zajc); Junius u ‘Otmici Lukrecije’ (B. Britten); Oskar u ‘Pričama iz bečke šume’ (M. Belamarić); Sulpice u ‘Kći pukovnije’ (G. Donizetti); Rangoni u ‘Borisu Godunovu’ (M. P. Musorgski); Tonio, Silvio u ‘Pagliacchiju’ (R. Leoncavallo); Michele u ‘Plaštu’ (G. Puccini); Postolar Piet u ‘Postolar od Delfta’ (B. Bersa) i Eisenstein u ‘Šišmišu’ (J. Strauss) 2012.; Peter u ‘Ivici i Marici’ (E. Humperdinck) 2013.; Krušina u ‘Prodanoj nevjesti’ (B. Smetana) 2014.

Vitomir MarofPoseban interes pokazuje za uloge Verdijevih opera u kojima i postiže svoja najbolja umjetnička ostvarenja: Amonasro u ‘Aidi’; Don Carlos u ‘Moći sudbine’; Grof Luna u ‘Trubaduru’ G.Germont u ‘Traviati’; Nabucco, Simon Boccanegra, Rigoletto u istoimenim operama, Renato u ‘Krabuljnom plesu’. Surađivao je sa svim opernim kućama u Hrvatskoj, a međunarodnu karijeru započeo je 2000. kao Nabucco u Ljubljanskoj operi, te potom ostvario niz uloga u Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti. Od 2003. kao stalni gost Volksopere u Beču postiže veliki uspjeh s ulogama G. Germonta  (2003.-2014.) te Rigoletta  (na njemačkom) u režiji Stephena Langridga (od 2009. do 2012.).

Vrlo je aktivan i kao koncertni pjevač svih glazbenih epoha i stilova, a dosad je otpjevao više od 200 koncerata. Sudjelovao je na Varaždinskim baroknim večerima, na Baroknom festivalu u Ljubljani, Muzičkom Biennaleu u Zagrebu; s Mađarskom filharmonijom je pjevao ‘Carminu Buranu’ u Brucknerhouse u Linzu, ‘Homagge Gofredu Petrassiju’ s Beatitudines 2002. u Rimu; održao je koncert opernih arija s orkestrom moskovskog Boljšoj Teatra u Kijevu; 2005. je na Božićnom koncertu s Petrom Dvorskym i  Praškim simfoničarima u Smetaninoj dvorani u Pragu; 2006. nastupio je u ulozi Rigoletta u koncertnoj izvedbi s Frankfurtskim simfoničarima u Rüsselsheimu i na Residenzfestspiele u Darmstadtu. Održao je Recital Mozart-Schumann na Moravskom festivalu u  Brnu 2006.; nastupio je na Gala koncertu sa Simfonijskim orkestrom Slovačkog radija s Mirom Dvorskym i Hasmikom Papianom u Bratislavi; 2007. na Gala koncertu s Petrom Dvorskym u čast Jelene Obraztsove u Košicama; od 2008. do 2013. sudjelovao je na Gala koncertima talijanskih opernih arija u Badenu kod Beča  (Schloß Weikersdorf) s Europskim simfonijskim orkestrom; sudjelovao je na više koncerata u Merker-salonu u Beču.

Marof je dobitnik najviših priznanja u Hrvatskoj: 2001. osvojio je nagrade Milka Trnina i  Vladimir Ruždjak za pjevačke i umjetničke kreacije uloga Grofa Lune u ‘Trubaduru’ i Nabucca u ‘Nabuccu’ (G. Verdi); 2007. nagradu Tito Strozzi za ulogu Renata u ‘Krabuljnom plesu’ G. Verdija, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te nagradu Franjo Dugan za najbolje koncertno ostvarenje u 2008. godini. 2013. godine nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta za ulogu Postolara u operi ‘Postolar od Delfta’ Blagoja Berse u režiji Krešimira Dolenčića, pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

I. S.


Traviata
Verdijeva opera Traviata u HNK-u
Tagged: , , , , , , , , , ,