Vjera, ufanje, ljubav u Varaždinu

Izložba pod nazivom ‘Vjera, ufanje, ljubav’ svečano će se otvoriti večeras (četvrtak, 10. listopada u 19 sati) u Gradskom muzeju Varaždin – Palači Herzer.

Gradski muzej VaraždinTo je jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja Varaždin, na kojemu se radilo posljednjih nekoliko godina. Kao i u sličnim muzejskim programima, važnost ove izložbe očituje se u činjenici da, pored zanimljivosti teme koju obrađuje, ujedno pruža mogućnost prezentacije vrijednog, ali dobrim dijelom ‘skrivenog’ fundusa, rijetko dostupnog javnom izlaganju.

Ovom prilikom izdvojena je građa iz četiriju muzejskih odjela (Kulturnopovijesnoga, Etnografskoga, Povijesnoga te Galerije starih i novih majstora), čija je poveznica duhovni aspekt u temama umjetničkih i uporabnih predmeta, nastalih u različitim sredinama i razdobljima. Premda naziv izložbe sugerira temeljne kršćanske krjeposti, građa s kršćanskom (katoličkom) ikonografijom, iako najzastupljeniji, tek je jedan njezin segment. Ostali obuhvaćaju klasične (nekršćanske) teme, predstavljene na primjercima rimskog novca te na djelima likovne umjetnosti i umjetničkog obrta nadahnutih antičkom mitologijom, iz razdoblja renesanse, baroka i klasicizma. Posebnu cjelinu čini tema posvećena duhovnom životu seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske, ilustrirana i ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, makar više u sjećanjima, a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Kao rezultat, snimljen je film u trajanju od 120 minuta, koji će se prikazivati uz izložbu.

U realizaciji izložbe sudjelovalo je više stručnjaka iz varaždinskoga muzeja, kao i vanjski suradnici, a glavne autorice koncepcije i postava su muzejske savjetnice Ljerka Šimunić, Ljerka Albus, Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

Gradski muzej Varaždin

Tagged: , , , , , , ,