Vlasta Janton: Ljubić koji vraća romantiku u hrvatsku literaturu

Nikada nemojte odustati od svojih snova, poručila je Vlasta Janton publici na predstavljanju svog romana ‘Zagrljaj u koji pripadam’ u romantičnom restoranu Jezero u Rakitju, osvijetljenom božićnim dekoracijama i zvijezdama koje su se ogledale u obližnjem jezeru.Atraktivni kamp uz jezero bio je jedinstvena scenografija za predstavljanje ljubavnog romana, opisujući par koji se bori za svoju ljubav unatoč vlastitim sumnjama i preprekama koje postavlja okolina. Alina i Nikola upoznali su se kada je Nikola slučajno ušao u Alininu cvjećarnicu, koja mu se učinila prikladnom za snimanje reportaže. Poznanstvo je preraslo u strastvenu ljubav, koju nisu mogli zatomiti niti zaboraviti. Alina je u vezi i ima šestogodišnju djevojčicu. Suočena s dvojbom treba li odustati od ljubavi i žrtvovati je kako bi njezino dijete imalo obitelj, Alina bira ljubav.

Vlasta Janton likove svog ljubavnog romana postavlja u odnose tipične za suvremene parove – brak bez prstena s djetetom činio se kao životni izbor, sve dok se nije pojavio fatalni muškarac zbog kojeg se preispituju sve ranije odluke. Ima li žena pravo na strastvenu ljubav i smije li slijediti svoje osjećaje, pitanja su koje si postavlja mlada Alina na životnoj prekretnici. Par u romanu odlazi na romantični vikend u Opatiju, što je još jedna osobitost domaćeg ljubavnog romana, jer opisuje poznate romantične lokacije i vraća ljubav na teritorij Hrvatske. Sudeći po reakcijama, kako je rekla Vlasta Janton, njezin ljubavni roman čitaju i žene i muškarci.

Ljubav je područje slobode u kojem razvoj događaja ovisi samo o nama, rekla je urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar. Dok se u stvarnom svijetu ponekad bojimo izraziti nježne osjećaje, čitajući ljubavni roman možemo se prepustiti osjećajima koje u nama izazivaju ljubavni. Uz to, ljubavni romani koje pišu domaće autorice opisuju dobro nam poznate odnose i bliži su našem mentalitetu od prevedenih američkih ljubavnih romana. Čitateljice navikle na strane ljubavne romane pomalo otkrivaju domaće autorice koje također pišu raznolike ljubavne romane među kojima svatko može izabrati onaj koji mu se najviše sviđa.

Nakon predstavljanja ‘Zagrljaja’ u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu Megastore i na Interliberu, na književnoj večeri u Rakitju Vlasta Janton prvi put je najavila svoj novi roman, u kojem piše o složenim ljubavnim odnosima između roditelja i djece roditelja u drugom braku roditelja.

Gotovo dvosatno predstavljanje romantičnog romana na jezeru završilo je potpisivanjem knjiga i čestitkama omiljenoj autorici, koju su prisutni obasuli cvijećem.

P. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,