Vlastito pivo – sve popularniji hobi

Pravljenje vlastitog piva postaje sve popularniji hobi među Nijemcima, pa je krajem prošle godine diljem Njemačke bilo registrirano oko 10.000 kućnih i amaterskih pivovara, objavila je Njemačka udruga pivara.Broj takvih pivovara više se nego utrostručio u posljednjih osam godina. Prema podacima udruge, 2014. godine bilo ih je 3000. “Pivarstvo doživljava renesansu”, rekao je izvršni direktor Udruženja pivara Holger Eichele (Eichele).

U Njemačkoj, rekao je, postoji široka mreža hobista koji dijele znanja, recepte, sastojke i tehnike. Rađaju se kreativne ideje i nove vrste piva. Mnoge komercijalne pivovare također imaju koristi od ovog prijenosa znanja, koji već godinama aktivno pomaže hobi sceni.

Iz Unije pivara podsjetili su i da je njemačko prvenstvo u hobi proizvodnji piva planirano za 9. rujna u gradu Stralsundu.

Njemačka konfederacija proglasila je “Dan njemačkog piva” kao podsjetnik na “Uredbu o čistoći piva” od 23. travnja 1516. Iako uredba propisuje da se pivo može proizvoditi samo od četiri prirodna sastojka – vode, slada, hmelja i kvasca, oko 1500 njemačkih pivovara proizvodi čak 7500 različitih vrsta piva.

Prema ranijim podacima udruge, broj pivovara u Njemačkoj se treću godinu 2022. blago smanjio. U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, lani je bilo 1507, odnosno 45 pivovara manje.

Tijekom godina, kao rezultat osnivanja novih domaćih pivovara, povećao se i broj proizvodnih pogona, od početka tisućljeća za 270. Kako kažu u udruzi, to zlatno doba osnivanja pivovara sada je prošlo.

Vijeće pivara u ožujku je priopćilo da se ova grana gospodarstva proteklih kriznih godina pokazala uspješnijom nego što su mnogi očekivali. No, gubici tijekom pandemije, posebice u proizvodnji točenog piva za ugostitelje, doveli su mnoge pivovare na rub propasti.

Pandemijsku krizu bez predaha je nadovezala energetska kriza, pa iz Udruge pivara upozoravaju da se može očekivati ​​val okrupnjavanja koji će očito pogoditi i srednje proizvođače. Pivari se već duže vrijeme žale na enormno povećanje troškova.

dpa / Stefan Sauer


Tagged: , , , , , , , ,