Vodič kroz MUO: Miševi kolo vode

Među najljepše, najveće i najcjelovitije zagrebačke muzeje svakako valja uvrstiti Muzej za umjetnost i obrt (MUO), koji je utemeljen 1880., u zgradu sazidanu 1888. godine.U potpunosti je useljen 1909., a današnji postav datira od 1995., a komplimente zaslužuje ne samo zbog obilja materijala, već i zbog postava. Ako je netko prilično mlad ili nema običaj hodati po muzejima, dobro će mu doći nedavno otisnuta knjižica pod nazivom ‘Vodič za mlade’ s podnaslovom ‘Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt’.

Tekst vodiča napisala je muzejska pedagoginja Malina Zuccon Martić, grafički ga je oblikovao Milan Trenc, koji ga je naknadno ‘popravio’ šaljivim ilustracijama. Autorica je jednostavnim duhovitim opisima, uz obilje fotografija postava i pojedinih predmeta, prošetala stilskim epohama, prelazeći iz dvorane u dvoranu (od gotike do 20. stoljeća), obišla izdvojene cjeline (slikarstvo, crkvenu umjetnost i sl.) i studijske zbirke (staklo, metal, fotografije, satovi, itd.), da bi napokon predstavila prateće muzejske prostore i ljude koji rade u MUO (preko njihovih fotografija iz najmlađih dana, pa je dosta teško prepoznati marljive i ugledne muzealce).

Međutim, naša autorica u tim svojim obilascima nije osamljena. Pridružuju joj se likovi sa slika ili iz stvarnog života te dva vrhunska znalca čiji komentari objašnjavaju moguće nedoumice: dva muzejska miša (nadam se da ih posjetitelji ipak neće sresti u postavu). Nakon što posjetitelj pročita ovaj vodič, odgovori na pitanja i od srca se nasmije kako tekstu, tako i izuzetno duhovitim i vještim ilustracijama, pa s vodičem ispod ruke krene u obilazak muzeja, zasigurno će se osjećati dobro, kao što je knjižica nagovijestila na naslovnici.

Olga Vujović


Tagged: , , , , , , ,