MUO: Konceptualna izložba Gorana Trbuljaka

U sklopu 9. ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO otvorena je izložba Gorana Trbuljaka, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih konceptualnih umjetnika, pod nazivom ‘Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?’, koja ostaje otvorena do 1. travnja 2019.

Ova zanimljiva izložba – slučaj pred publiku donosi tri različita Trbuljakova motiva koji uvode u njegov pogled na problematiku umjetničkih zbirki i općenito fenomena kolekcioniranja. Primjerice, Glavoper koji uspostavlja reference na rad Marcela Duchampa ‘Fontana’ iz 2017. godine dokumentira činjenicu da postoje dvojica Trbuljaka, čime se podvlači neizvjesnost Trbuljakova autorstva, njegove originalnosti i potencijalne anonimnosti. Predstavljena je i serija od 20 radova ‘Bez naslova’ na kojoj je autor radio od 1971. do 1982. za ovu priliku posuđenu iz bečke zbirke ‘Kontakt’, umjetničke zbirke Erste Group i ERSTE Foundation te skromni izbor iz privatne ‘Zbirke anonimnog umjetnika’.

U igri razotkrivanja izravnih i skrivenih motiva kojima se pojedinci i institucije vode u kreiranju umjetničkih zbirki, valorizaciji i procjeni umjetničkih radova, Trbuljak postavlja dilemu o podijeljenom autorstvu kroz kockanje s načelima i sudbinskim koincidencijama. Iza naslova izložbe skriva se činjenica da je umjetnik Goran Trbuljak spletom okolnosti u nešto uvučen, a izložbom predstavlja dokaze o okolnostima te uvučenosti.

Izložba ‘Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?’ kao i izloženi radovi povezani su u ideji predstavljanja manifestacije problema društvenog konteksta umjetničke aktivnosti, u kojoj ovaj značajan konceptualni umjetnik svojom intervencijom iskazuje karakterističan autorski pogled na problematiku identiteta umjetnika i ideje autentičnosti umjetničkog rada kroz provociranje brojnih pitanja o njegovoj tržišnoj i institucionalnoj valorizaciji.

Kustosica izložbe je Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti MUO, a inicijator projekta Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović. Projekt ima za cilj ostvarenje dijaloške situacije između aktualnog Stalnog postava muzeja i suvremenog umjetničkog izričaja, a u njemu su do sada izlagali brojni suvremeni umjetnici: Dalibor Martinis, Dubravka Rakoci, Željko Badurina, Slaven Tolj, Ida Blažičko, Nika Radić, Božica Dea Matasić, Akiko Sato i sada Goran Trbuljak.

MUO / Foto: Vedran Benović


Tagged: , , , , , , , , ,