Pobjednici natječaja Rovinj Photodays

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je završna izložba finalista natječaja Rovinj Photodays 2018.Šest hrvatskih autora našlo se među finalistima međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays. Tea Štokovac osvojila je prvo mjesto u kategoriji ‘Akt/Tijelo’, Ivan Buvinić na trećem je mjestu kategorije ‘Arhitektura’, Zvonimir Tanocki na drugom mjestu ‘Dokumentarne fotografije’, Denis Butorac na drugom mjestu kategorije ‘Moda’, dok su u kategoriji ‘Pejzaž’, Nina Knežević i Brigita Ercegović zauzele drugo i treće mjesto. Među finalistima su i tri autora iz Slovenije, tri iz Srbije, tri iz Makedonije te po jedan autor iz BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke.

Na natječaj je pristiglo 12.000 fotografija autora iz 46 država. Grand Prix festivala predan je Sonji Žugić, profesionalnoj fotografkinji iz Beograda, pobjednici u kategoriji ‘Dokumentarne fotografije. Osvajanje ove nagrade znači novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2019. s pripadajućom pratećom publikacijom te nagradu supokrovitelja, tvrtke Maistra.

Na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt izloženi su i radovi prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa, Domagoja Burilovića, pobjednika u kategoriji Umjetničkog koncepta.
Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja, njih dvadeset održana je na festivalu 4. i 5. svibnja u Rovinju.

Uz izložbu finalista, na danima Photodaysa može se pogledati i izložba fotografija pobjednika nagradnog Huawei Foto Maratona, koji se održao na Rovinj Photodays festivalu. Dvadeset i pet odabranih natjecatelja maknuto je od njihovih foto objektiva i dobili su mobilne aparate. Uz Huawei P20 Pro, s trostrukom Leica kamerom, natjecatelji su u kratkom vremenu morali pokazati svoju kreativnost u pet različitih kategorija: ‘Noćna’, ‘Arhitektura’, ‘Portret’, ‘Pokret’ i ‘Selfie’. Izložba se može razgledati do 18. studenog.

T. R.


Tagged: , , , , , , ,