Voljen Grbac: Fotografije ukradenih slika

Voljen Grbac izlaže svoje radove, fotografije slika akademske slikarice Nade Žiljak, u Galeriji Sv. Ivan Zelina. Veliki izazov bio je ‘ukrasti’ njezine slike i pretvoriti ih u fotografiju, kaže Grbac.Voljen Grbac je solist opere, tenor. U svojoj tridesetogodišnjoj pjevačkoj karijeri nastupao je u glavnim tenorskim i baritonskim ulogama u više od 500′ predstava, operama, operetama i mjuziklima te održao više od 1500 koncerata u zemlji i inozemstvu.

Fotografijom se počeo baviti 1987. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Trstu, Sarajevu, Rijeci, Pečuhu, Grožnjanu, Splitu, Puli, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Samoboru, Vukovaru, Opatiji, Kastvu, Poreču, Rovinju, Crikvenici, Izoli, Ajdovščini, Buzetu, Pazinu, Umagu, Motovunu, a sudjelovao je i na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Pobijedio je na šest fotografskih i likovnih natječaja: prvi hrvatski fotografski Ex-tempore u Novigradu 2005. (pobjednik natjecanja); foto natječaj ‘Ljudi i brodovi’, u organizaciji Foto kluba Split i Jadrolinije 2007. (pobijedio je u kategoriji ‘kolekcija’); fotografski natječaj na temu grožđa i vina ‘Bakho’ u Bujama 2008. (ukupni pobjednik); ‘Vela umjetnička delavnica’ u Kastvu (2009. ukupni pobjednik natjecanja, 2011. pobjednik u kategoriji fotografije) te fotografskog natječaja TZ Cresa ‘Uslikaj otok 2013’ (u kategoriji ‘Materijalna kulturna baština’).

U izdanju izdavačke kuće Adamić iz Rijeke objavio je u travnju 2013. art fotomonografiju ‘Opatija the Pearl’ te 2014. i 2015. fotomonografije ‘San riječkih ljetnih noći’ i ‘Kotor, skriveni biser Mediterana’. Objavio je nekoliko serija autorskih razglednica s motivima Istre i Dalmacije. Objavljuje fotografije, reportaže i putopise u novinama i časopisima (Livingstone, Nautica, Gloria, Yacht Croatia, Pleasure, Novi list i Glas Istre) te u kazališnim katalozima. Autor je fotografija u turističkim publikacijama i prospektima. Dizajnirao je desetak plakata za glazbene i druge manifestacije. 2016. godine laureat prestižne je nagrade Povelja koju za izuzetan doprinos turizmu dodjeljuje Europsko udruženje turističkih novinara sa sjedištem u Rimu. Dobitnik je i nekoliko hrvatskih nagrada za novinarske zasluge. Na riječkoj televiziji Kanal Ri i na karlovačkoj Trend TV prikazuje se jednosatni talk-show ‘S Voljenom na Ti’ u kojem Grbac kao urednik i voditelj predstavlja umjetnike iz zemlje i inozemstva. Do sada je snimljeno šezdesetak emisija koje se financiraju sredstvima Ministarstva kulture.

Vlasnik je izložbenog prostora Galerija Amato u Grožnjanu i dugogodišnji član Udruge Fotografa Istre. Inicijator je i umjetnički direktor Festivala kancone u Voloskom. Član je FIJET-a, Svjetskog udruženja turističkih novinara, Udruženja europskih novinara pri Europskoj uniji, European Journalists Assotiation i Hrvatskog novinarskog društva.

Izložba fotografija Voljena Grbca u Galeriji Sv. Ivan Zelina može se pogledati do 2. veljače radnim danom od 17 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 12 do 20 sati.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,