Wenders presretan zbog nominacije za Oscara

Redatelj Wim Wenders nominiran je za Oscara – ali, kako je rekao, neće to proslaviti alkoholom.

Do dodjele Oscara 10. ožujka bit će suzdržan zajedno sa svojim japanskim koscenaristom Takumom Takasakijem. Prema Wendersu, Takasaki je praznovjeran.

Wenders, koji živi u Berlinu, predstavljat će Japan u kategoriji najboljeg stranog filma s dramom ‘Savršeni dani’. Suzdržat će se od pića u znak solidarnosti s Takasakijem. ‘Mogu proslaviti i s colom’, rekao je redatelj. Za nominaciju je doznao u za vrijeme ručka.

‘Bio sam na ručku kad je odjednom netko došao i samo mi digao palac. I to mi je zapravo bilo dovoljno da znam o čemu se radi. I naravno… Onda se hrana ohladila. Prvi put.’ Rekao je da se ne nada nominaciji.

‘Samo sam rekao da od toga nema ništa. Bio sam toliko siguran da se to neće dogoditi da sam se potpuno zaštitio od svake zle volje ili razočaranja… Onda se dogodilo. I onda si odjednom presretan.’

U kategoriji za najbolji strani film za Njemačku nominiran je Ilker Çatak sa svojom ‘Zbornicom’ (Das Lehrerzimmer). Wenders je rekao da se tome jako veseli. ‘Moje prve današnje čestitke bile su cijelom timu Zbornice’, rekao je Wenders., dodavši da ga raduje i nominacija Sandre Hüller za najbolju glavnu žensku ulogu.

‘Kad su objavljene nominacije, prvo sam se zapitao je li Sandra nominirana’, rekao je Wenders, dodavši da je ta vijest ‘šlag na tortu’.

Wenders će provesti nekoliko tjedana na zapadnoj obali SAD-a prije dodjele Oscara radi promocije i rada s novinarima. ‘Dakle, uskoro ću biti u Los Angelesu na nekoliko tjedana. To uopće nije loše.’

dpa / Foto: Stefanie Rex


Tagged: , , , , , , , , , , ,