Wim Wenders: Film posvećen japanskim vrijednostima

Čovjek koji čisti javne WC-e, koji uživa u svakom danu i koji izgleda zadovoljan svojim skromnim životom. To je tema novog dugometražnog filma ‘Savršeni dani’ kultnog njemačkog redatelja Wima Wendersa, koji u tamošnja kina stiže 21. prosinca.

78-godišnji Wenders napravio je meditativan, tih i istovremeno dirljiv film sa sjajnim glavnim glumcem. Koji Yakusho osvojio je nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja ‘Savršenih dana’ odvija se u Tokiju, a glavni lik Hirayama radi kao čistač WC-a. Puno vremena provodi sam i na putu do posla u svom minibusu sluša rock, uglavnom s kazetofona.

Uz pjesme Animalsa, Patti Smith ili Velvet Undergrounda kombi vozi ulicama Tokija, a Hirayama na posao odlazi u posebno dizajnirane toalete.

U sklopu projekta ‘The Tokyo Toilet’ neki veliki arhitekti dizajnirali su toalete u glavnom gradu Japana. Tako neki imaju, na primjer, prozirna vrata koja se zamagle kad ih netko zaključa.

‘To su stvarno toaleti iz snova’, rekao je Wenders za njemačku agenciju dpa. ‘Kad bi čovjek razmišljao gdje bi rado otišao na neko mirno mjesto usred grada da obavi nuždu – ne bi mogao zamisliti ništa ljepše od ovih kuća.’

S vremenom gledatelji saznaju više o Hirayaminoj prošlosti. Ispostavilo se da zapravo potječe iz obitelji iz više klase. Hirayamina sestra je šokirana kada sazna da on radi kao čistač. Wenders kaže da u Japanu rad ima drugačiji vrijednosni predznak.

‘Raditi za zajednicu i općenito za dobrobit svih. Tijekom pandemije naš osjećaj za opće dobro stvarno je potonuo. Kad smo se vratili, društvena podrška je bila manja nego ikad. A u Japanu je u to vrijeme pandemija također bila gotova, a tamo je bilo upravo suprotno’, izjavio je Wenders.

Svi posjetitelji novih sanitarnih čvorova bili su zadovoljni i sami su ih očistili, rekao je redatelj.

‘Ljudi su bili toliko sretni što je opet sve dostupno i rekao sam si, hajdemo snimiti film o tome kako je opće dobro prekrasna vrijednost, a za to su napravljeni toaleti’, zaključio je Wenders.

dpa / Foto: Gerald Matzka


Tagged: , , , , , , , , ,