Za Ondekoza bubnjari u Lisinskom

Za Ondekoza je jedinstvena trupa na svijetu, ne samo po specifičnosti taiko bubnjanja, već prvenstveno po životnoj filozofiji članova.Za Ondekoza -LisinskiZa Ondekoza predstavlja način života, koji se vodi po načelu trčanje, bubnjanje i ples na Zemlji. Učenje Sogakuron kaže da su trčanje i glazba jedno, i u to učenje članovi trupe vjeruju.

Trupu je 1969. osnovao Tagayasu Den na japanskom otoku Sado, i njezini su članovi od početaka živjeli i trenirali zajedno, te stvorili revolucionaran i jedinstven show u svijetu, koristeći kao osnovu taiko bubnjeve. Revolucionaran po povezivanju tri aktivnosti – trčanja, bubnjanja i plesa, u tzv. maraton performansima.

Svjetski debi, nakon godina vježbanja i definiranja ciljeva i misije, trupa je održala 1975., kada su se članovi, nakon trčanja Bostonskog maratona, popeli na pozornicu i nevjerojatnom energijom zasvirali bunjeve. Takvi performansi su rodili ideju o maraton turnejama. Prva je započela 1990., a završila je nakon tri godine sa 355 (!) održanih predstava i 14.910 pretrčanih kilometara. Prva maraton turneja po rodnom Japanu započela je 2001., u spomen na preminulog osnivača Tagayasu Dena. Njegovi učenici i sljedbenici pretrčali su 600 kilometara od otoka Sado do planine Fuji, na čije se obronke preselilo sjedište trupe.

Prema riječima voditelja i majstora shakuhacia Seizana Matsuda,taiko ritam se ne da objasniti riječima, već morate osjetiti ritam čitavim tijelom i dušom. ‘Ako bih i pokušao to objasniti riječima, rekao bih samo da ritam bubnjeva govori sam za sebe.’ Njihovi nastupi su savršena kombinacija umjetnosti i sporta, a s obzirom da se bubnjanje i izražavanje Za Ondekoze temelji na ritmu koji proizlazi iz tijela i duše bubnjara dok se njihova fizička snaga tjera do krajnjih granica, zato je važno svakodnevno atletsko vježbanje i pridržavanja pravila: nema alkohola, nema pušenja, nema izlazaka te trošenja svog zarađenog novca na aktivnosti izvan pozornice.

Ondekoza su 2008. godine lansirali novi projekt nazvan ‘Music & Rhythms’. Cilj projekta je da se povežu djeca svijeta kroz glazbeni eksperiment. Ovoga puta se nisu ograničili samo na taiko bubnjeve, već su koristili kreativnost kao alat da bi se izrazili na bez ograničenja.

Četrdeset godina postojanja proslavili su s turnejom ‘Kikon-Ichida’ koju su započeli u Japanskom nacionalnom kazalištu, a 2009. godine Ondekoza bubnjari nastupaju na slavlju 20 godina stolovanja japanskog cara. Za Ondekoza bubnjari kontinuirano postižu uspjeh i ostvaruju sve postignute ciljeve i zadatke, a njihov put traje i danas kada trče i bubnjaju po čitavom svijetu!

Za Ondekoza, ponajbolja bubnjarska trupa na svijetu, 19. siječnja 2014. nastupit će u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog, te još jednom Hrvatskoj predstaviti posebno (odgođeni) nastup 12.11.2013. vrijede i za novi nastup.

Dobri duh rock’n’rolla

Pročitajte još: Prebačen nastup japanskih bubnjara Za Ondekoza

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,