Zagreb Classic: Vrhunska klasika pod vedrim nebom

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), Grada Zagreba te partnera, u Zagrebu će se od 22. lipnja do 2. srpnja održati Zagreb Classic 2024. na Trgu kralja Tomislava. Tako će, kroz ukupno devet besplatnih koncerata, publika moći uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom.

Na Zagreb Classicu 2024 nastupit će Ansambl GK Komedija, Balet HNK u Zagrebu, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar HRT-a, Tango y cine, Urban&4, Zagrebačka filharmonija. Festival se održava od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Program Zagreb Classica 2024. se realizira u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević ovom prilikom je izjavio: ‘I ovo ljeto Zagreb sugrađanima i posjetiteljima grada nudi niz kulturnih događanja, počevši s vrhunskim događajem za sve ljubitelje klasične glazbe, Zagreb Classicom. U 11 dana trajanja, na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava, djela hrvatskih i svjetskih glazbenika izvodit će renomirani glazbenici koji su nastupali na mnogim svjetskim pozornicama. Svi koncerti su besplatni, stoga pozivam sve Zagrepčanke i Zagrepčane da budu dio ove glazbene priče koja iz godine u godinu doprinosi promociji i prepoznatljivosti našeg grada posebice u području kulture.’

Ovom prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a je izjavila: ‘Zagreb Classic nas i ove godine uvodi u ljeto na najljepši mogući način, uz vrhunske glazbene klasike, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost – dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu. Naime, posjetitelji će imati priliku uživati u video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput ‘Čarobne frule’ W.A. Mozarta i ‘Šišmiša’ Johanna Straussa mlađeg. Osim toga, pozivamo sugrađane i posjetitelje da ne propuste priliku prisustvovati otvorenim probama, što će dodatno upotpuniti doživljaj. Zagreb Classic predstavlja jedinstvenu pozivnicu za posjet glavnom gradu i prepuštanje neponovljivoj atmosferi koja oživljava zagrebačku kulturnu i glazbenu baštinu, stoga pozivamo sve da se pridruže ovom glazbenom putovanju i uživaju u nezaboravnim trenucima pod zvijezdama.’

Ističemo, šest koncertnih programa počinju u 21,00 sat, dok će tri programa početi u 20,30 sati. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Italije, Velike Britanije i Poljske, a cjelokupni program dostupan je na: https://www.infozagreb.hr/zagreb-classic. U slučaju nepovoljnih vremenski uvjeta, programi se, sukladno mogućnostima, prebacuju na drugi dan ili otkazuju.

D.D. / Foto: D. Miloslavić / infozagreb.hr


Cameristi della Scala na Zagreb Classicu


Tagged: , , , , , , , ,