Zagreb, grad poezije posvećen Tinu Ujeviću

U utorak, 10. studenoga počinje 6. festival Zagreb, grad poezije u cjelosti posvećen Tinu Ujeviću i traje do 12. studenoga kada se već tradicionalno u Tinovoj kavani Blato (danas Tip-Top, ugao Gundulićeve i Masarykove) programom ‘Sjećanje na Tina’ obilježava obljetnica njegove smrti.
Tin Ujević-BlatoIdeja je festivala, koji pokreće Teatar poezije na čelu s glumcem Goranom Matoviće, da se u dane obilježavanja 60. obljetnice smrti Tina Ujevića povežu gradovi, kavane i ulice velikog pjesnika s posebnim akcentom na Vrgorac, Pariz i Zagreb.

Filmski će se spojiti Tinovi gradovi (Pariz i Zagreb) nekad i danas. Preko filmskih i literarnih fragmenata uz podršku brojnih umjetnika gradi se Ujevićev plan grada u kome su sabrani svi njegovi gradovi i sva životna i literarna iskustva. U zagrebačkim Ujevićevim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će fragmente njegove intimne ispovijesti, a u filmskoj procesiji prikazat će gradove, ulice, kavane, biblioteke i lica koje je on gledao…

Organizatori će prirediti i niz multimedijalnih događanja zasnovanih na Ujevićevu djelu: ‘Skalpel kaosa’, ‘Razgovor s Tinom’, ‘San i ludilo’ te tradicionalni program ‘Sjećanje na Tina’ u gostionici Tip-Top. U sklopu manifestacije prikazat će filmove ‘Pariški Tin’ (premijera, autor: Goran Matović) i ‘Tin’ (redatelj: Željko Senečić).

U festivalskom ulančavanju Tinovih gradova pratit će se duhovno putovanje i promjene ‘jedne osobe složene od više drugih’. Tin je bio nomadska duša. Zanimali su ga drugi gradovi i druge kulture. Gradio je geografiju vlastite duše mijenjajući gradove, napominju organizatori.

F. M.


Zagreb grad poezije
Zagreb, grad poezije
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,