Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte)

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt ‘Zagreb i Bečke radionice (Wiener Werkstätte). Dva primjera cjelovito oblikovanih interijera’ otvorena je u Galeriji Josip Račić – Nacionalni muzej moderne umjetnosti.
Tom je prigodom ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) Branko Franceschi izrazio zadovoljstvo što je njegov Muzej mogao pomoći u prezentaciji ovog značajnog izložbenog projekta ustupanjem prostora Galerije ‘Josip Račić’ Muzeju za umjetnost i obrt.

Riječ je o izložbi Muzeja za umjetnost i obrt koja se realizira u sklopu EU projekta ‘Art Nouveau2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of Art Nouveau’ u kojem Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje kao partner.

Prema riječima dr. sc. Vesne Lovrić Plantić, voditeljice projekta Art Nouveau2 i koordinatorice ove izložbe, izložba je dio zajedničke teme projekta – Cjelovito umjetničko djelo (Gesammtkunstwerk), a odredio ju je bečki Muzej primijenjenih umjetnosti (MAK), jedan od partnera.

 

Izložba prezentira uz pomoć tradicionalnih, ali i novih medija izvorne izglede dviju zagrebačkih zgrada koje su bile uređene kao cjelovita umjetnička djela u duhu estetike Bečkih radionica. Autorica izložbe dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i Voditeljica zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt istaknula je da se radi o Sanatoriju u Klaićevoj ulici arhitekta Ignjata Fischera (danas Dječja bolnica) i vili Ilić arhitekta Aladara Baranyaija te je ukazala na njihove poveznice s Bečkim radionicama.

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji izložbe te je istaknuo kako je ova izložba jedan od prvih izlazaka MUO u druge izložbene prostore nakon što je Muzej zatvoren za javnost zbog priprema za rekonstrukciju nakon potresa. Ujedno je najavio niz budućih događanja ‘MUO u gostima’ kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta.

Autori vizualnoga identiteta i likovnoga postava su Studio Šesnić & Turković, a medijsku produkciju potpisuje studio Novena. Izložba se može razgledati od 2. do 12. lipnja u Galeriji Josip Račić.

U okviru projekta Art Nouveau2 kao popratni program vezan uz izložbu 7. lipnja (18 sati) održat će se predavanje Andreje Klobučar, voditeljice Zbirke tekstila i modnog pribora MUO o tekstilima Bečkih radionica iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, a autorica izložbe dr. sc. Marina Bagarić na Svjetski dan secesije, 10. lipnja (12 sati) održat će besplatno vodstvo po izložbi.

M. N. / Foto: Vedran Benović


Tagged: , , , , , , , , , ,