Zagreb ZOO: Potraga za maksimirskim šišmišima

Što učiniti kada vam se šišmiš nađe u blizini, stručnjaci će objasniti građanima tijekom ‘Noći šišmiša’ koja će se održati u subotu, 27. kolovoza od 19 do 22 sata, u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.Krajem ljeta, šišmiši u Zagrebu znaju zalutati u stanove, bolnice i druge zatvorene prostore. Jedini leteći sisavci u te prostore nekada ulijeću za jatom kukaca, a nekada u potrazi za mjestom na kojem će boraviti tijekom hladnijeg vremena.

U potragu za maksimirskim šišmišima građani će moći krenuti pod vodstvom edukatora u šest skupina. U svakoj može biti najviše 40 osoba. Čut će kako se glasaju šišmiši te ih pokušati pronaći pomoću tzv. bat-detektora. Pritom će im edukatori objasniti što je eholokacija, tj. kako se šišmiši orijentiraju. Doznat će i zašto mnogi šišmiši odabiru špilje za zaklon tijekom dana, mjesto za zimovanje i razmnožavanje.

Predstavit će im se i kućice za šišmiše te objasniti zašto je šišmiše dobro imati u svojoj okolini. Posebna pozornost bit će posvećena izumrlim vrstama šišmiša te razlozima ugroženosti šišmiša. Govoreći o raznim vrstama šišmiša edukatori će pokazati i čime se sve šišmiši hrane. Zajedno će razgledati šišmiše koji žive u paviljonu Zona sumraka.

Budući da je riječ o životinjama koje oduvijek golicaju maštu ljudi, šišmiši su svoje mjesto našli u raznim pričama i legendama. Zato će se posjetitelji ‘Noći šišmiša’ moći susresti s likovima maksimirske coprnice i grofa Drakule. Nakon obilaska Zoološkog vrta, posjetitelje kraj Paviljona za majmune očekuje mađioničarska predstava Vladimira Štimca, a u restoranu Kod morskog lava prigodna ugostiteljska ponuda. Program je namijenjen starijima od pet godina.

Ulaznice za ‘Noć šišmiša’ prodaju se po standardnom cjeniku, tj. ovisno o dobi posjetitelja stoje 10, 20 ili 30 kuna. Budući da je broj ulaznica ograničen, moguće ih je rezervirati putem e-adrese: [email protected]. Takve rezervacije vrijede 24 sata. Neprodane ulaznice moći će se kupiti uoči programa na glavnoj blagajni Zoološkog vrta.

T. K. / Foto: Prorsus


ZG Zoo: Noć šišmiša – najozloglašenijih životinja godine


Tagged: , , , , , , , , ,