Zagrebački kvartet na Sibirskoj turneji

Krajem tjedna Zagrebački kvartet kreće na tzv. ‘Sibirsku turneju’ u sklopu koje će širom Rusije odsvirati sedam koncerata.

Zagrebački kvartetNa oba ruska kontinenta, u gradovima Yakutsk, Novosibirsk (dva koncerta), Tomsk, Kurgan, Moskva i Jaroslavlj, Kvartet će izvoditi djela Johannesa Brahmsa i Ludwiga van Beethovena, a na svakom će nastupu izvesti i 1. gudački kvartet Berislava Šipuša ‘Iz knjige zaboravljenih riječi’. Upravo s tim djelom Zagrebački kvartet će po povratku iz Rusije, u utorak 8. listopada otvoriti i novu tradicionalnu sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu u sklopu koje će u travnju sljedeće godine obilježiti i 95-godišnjicu postojanja ansambla (1919-2014).

Tijekom dvotjedne turneje, gost na šest od sedam koncerata bit će im znani ruski klavirist Vasily Shcherbakov. Prvi koncert Zagrebački kvartet imat će u Yakutsku, najhladnijem gradu na svijetu, u kojem će svojim nastupom otvoriti festival komorne glazbe ‘Polarna svjetlost’. Iako će sibirske udaljenosti savladavati avionom, Kvartet će iskusiti i poznatu transibirsku željeznicu u dužini od 1.500 km za što će im, prema voznom redu, trebati 21 sat.

Spona Music

Tagged: , , , , , ,