Zagrebački kvartet saksofona u HNK

U subotu, 24. veljače, u 11 sati u Foajeu HNK u Zagrebu nastupa Zagrebački kvartet saksofona s Davidom Gazarovom kao solistom na klaviru.

Na programu su djela Georgea Gershwina – ‘Tri preludija’ (u obradi Wolfganga Schleia) i ‘Rapsodija u plavom’ (u obradi Dragana Sremeca, a o stotoj obljetnici praizvedbe) te ‘Opus Pocus’ za kvartet saksofona Davida DeBoora Canfielda i ‘Tri improvizacije za kvartet saksofona’ Phila Woodsa.

Diplomanti zagrebačke Muzičke akademije u klasi Josipa Nochte osnovali su 1989. godine Zagrebački kvartet saksofona. Od samoga početka kvartet čine Dragan Sremec, profesor i bivši prodekan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu – sopran-saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji – alt-saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe i jazza na Muzičkoj akademiji i dirigent HRT-ova Big Banda – tenor-saksofon i Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glasbo Sveučilišta u Ljubljani – bariton-saksofon.

Gost koncerta je David Gazarov, svestrani pijanist aktivan u klasičnoj, jazz i crossover glazbi. Gazarov je rođen 1965. u Bakuu u Azerbajdžanu gdje je započeo svoje glazbeno obrazovanje već sa četiri godine. Visoko obrazovanje započeo je u Bakuu, a 1989. godine preselio se u Moskvu gdje je diplomirao na Glazbenoj akademiji Gnessin. Tijekom studija nagrađen je na brojnim međunarodnim natjecanjima u klasičnim i jazz kategorijama. Početkom devedesetih preselio se u München gdje je nagrađen posebnom nagradom Bavarskoga državnog ministarstva kulture. Nastupa diljem Europe, na festivalima i u velikim koncertnim dvoranama, a iza sebe ima suradnje s vrhunskim umjetnicima te niz samostalnih nosača zvuka. Često nastupa s miješanim koncertnim programom u kojem prvi dio koncerta posveti klasičnim skladbama, a drugi jazzu i crossoveru.

P.R. / Foto: HNK Promo


Night and Day: Tomislav Mužek i Zagrebački kvartet saksofona


Tagged: , , , , , , ,