Zagrebi! u Laubi: Valie Export i Teun Hocks

U nestalnom postavu u Laubi gostuje 6. Zagrebi! festival s dijelom svog ovogodišnjeg programa – izložbama ‘Glottis’ austrijske umjetnice Valie Export i ‘Uokvireni performansi’ nizozemskog umjetnika Teuna Hocksa.
Valie-ExportOvogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a trag u urbanom tkivu grada ostavit će postavljanjem spomen ploče Tomislavu Gotovcu i njegovom čuvenom performansu ‘Zagreb, volim te’. Time će uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba završiti ono započeto na 4. Zagrebiju!, kada je Gotovca slavila privremena zlatna skulptura na Ilici. Festival će od 9. do 13. studenog ovaj put trajno odati počast jednom domaćem umjetniku koji više nije među nama, a u Laubi – kući za ljude i umjetnost predstaviti rad međunarodnih umjetnika, generacijski i stilski bliskih Gotovčevu radu.

Valie Export jedna je od najvažnijih suvremenih austrijskih umjetnica, legenda performansa i važna karika u feminističkom pokretu u umjetnosti. Njezin se rad proteže kroz pet desetljeća i bavi pitanjem žene u suvremenom društvu, eksploatacije žene i njezinog lika, kritikama raznih oblika nasilja države i represivnog aparata nad građanima i provociranjem društvenih dogmi. Tijekom godina radila je u raznim medijima, a na Zagrebi! festivalu predstavit će se instalacijom s Venecijanskog bijenala ‘Glottis’, autorskim dokumentarnim filmom o nobelovki Elfride Jelinek,dokumentarcem o pokretima u umjetnosti od ’45. do danas i cjelovečernjim igranim filmom ‘Praksa ljubavi’ iz selekcije uglednog Berinalea 1985. godine.

Jedan od najpoznatijih živućih nizozemskih umjetnika Teun Hocks korijene ima u performansu, no vremenom je svoj rad fokusirao na rukom oslikane fotografije velikog formata čiju izložbu ‘Uokvireni performansi’ Zagrebi! dovodi u Laubu. Radovi su mu izrazito lirične ili meditativne prirode, a svakom posebno predstoji priprema u formi performansa koji se fotografira. Duhovite i emocijama nabijene fotografije komentar su osobnih, ali i univerzalnih stanja ljudskog bića, te satirična slika stvarnosti s pomakom u najboljoj tradiciji flamanskog nadrealizma. U svim radovima glavni i jedni protagonist je sam Hocks, koji će prisustvovati otvorenju.

Otvorenje izložbi je u subotu, 9. studenoga u 20 sati.

Izložbe ‘Glottis’ Valie Export i ‘Uokvireni performansi’ Teuna Hocksa otvorene su do 1. prosinca.

Program festivala: Lauba

Tagged: , , , , , , , , , , ,