Zajednička promocija knjiga: Julijana Matanović i Vjekoslava Huljić

U zagrebačkom Bulldog Pubu održana je promocija romana ‘Moji misle da ja lažem’ Vjekoslave Huljić i ‘Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom’ Julijane Matanović.U novom romanu ‘Moji misle da ja lažem’ Vjekoslava Huljić otvoreno govori o problemima djece rastavljenih roditelja, otvarajući pritom i brojne osjetljive teme današnjice, odnosa u obitelji, problema krhkog samopouzdanja kod djece, osobito kod djevojčica.

‘Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom’ svojevrsna je kritika hrvatskog školstva, a opisuje zgode simpatičnog dječaka Leona u ljetnoj školi kreativnog pisanja. O knjigama je govorila Dubravka Težak, profesorica za dječju književnost na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, i Andrea Divić, studentica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koja piše za portal Cro-kultura.

Bježati od ozbiljnih problema bilo bi zatvaranje očiju pred stvarnosti, a opteretiti djecu teškim temama u romanima bio bi još veći propust. Spojiti ozbiljne društvene probleme koji danas pogađaju brojne mlade, humor i avanturističku temu u romanu čini se gotovo nemogućim. To su ipak na jučerašnjoj zanimljivoj usporednoj promociji dvaju novih romana objasnile, ali i pokazale u svojim romanima autorice Julijana Matanović i Vjekoslava Huljić.

Oba romana tematiziraju probleme svakodnevnih odnosa mladih u obitelji, školi, društvu te nenametljivo obrađuju i teške teme današnjice. S druge strane, romani su prepuni situacija i događaja u kojima se tinejdžeri svakodnevno nalaze, koje ih vesele i tište i s kojima se mogu poistovjetiti.Radnja romana za djecu ‘Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom’ zbiva se u deset dana. Ovim će se romanom ponovo oduševiti vrijedni čitatelji među mladima, a potaknut će i one koji ne čitaju da iskreno zavole knjigu. Na nagovor svoje majke, Leon odlazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Iako je u početku na sve načine pokušavao izbjeći, ipak se nađe na otoku i tamo mu se događaju i tamo mu se neplanirano događaju avanture. Osim što je roman za mlade, u njemu su i poruke namijenjene roditeljima i svima onima koji kroje mišljenja i stav mladih ljudi te na takav način određuju njihovu budućnost.
Vjekoslava Huljić u romanu ‘Moji misle da ja lažem’ otvorila je osjetljivu temu tjeskobnog ponašanja mladih zbog zamršenih obiteljskih odnosa. Karla je pametna djevojčica čiji se roditelji rastavljaju što kod nje uzrokuje emocionalnu napetost i nisko samopouzdanje. I u ovom romanu ‘selimo’ se na otok, kamo odlaze Karla i njezin otac u želji da promijene okolinu. A tamo će se dogoditi avantura vrijedna pamćenja, avantura koja će izliječiti sve probleme koji su se pojavili posljednjih mjeseci!‘Djecu privlači najprije ono što se čini zanemarivo kad je riječ o knjizi – naslovnica. Ona mora biti privlačna i neobična. Tu je i sam naslov koji treba biti njima blizak, a u oba slučaja to je uspješno odabrano’, zaključila je Dubravka Težak.

‘U oba romana autorice se jezikom i izrazom prilagođavaju djeci – Matanović zagrebačkim, a Huljić splitskim govorom. Prilagođenost govorom posebno se vidi u liku bakute koja govori ‘po slavonski’ u prvom slučaju i liku Gipsa koji govori ‘po splitski’ u drugom slučaju te su oni odmah djeci pristupačniji, a čak su se i odrasli tome prilagodili. Oba su romana protkana humorističnim i svakodnevnim dogodovštinama, a klinci govore upravo onako kako je primjereno njihovoj dobi. I jedna i druga autorica imaju elemente napetosti, koji također drže djecu prikovanima uz stranice i zainteresiranima za priču’ , dodala je Andrea Divić.

U razgovoru autorice su zaključile da je roditelji, učenici i profesori trebaju surađivati kako bi prepoznali poteškoće i probleme koji tište mlade, a Julijana Matanović posebice se osvrnula na naše školstvo koje nemilosrdno pritišće djecu da u svemu budu odlični. ‘Djeci svakako treba pružiti osnovno i općenito obrazovanje, ali ih isto tako obogaćivati u onome za što pokazuju darovitost jer nismo svi stvoreni za sve’, dodala je Andrea Divić.

Vršnjački odnosi i odnosi u obitelji također su razlozi zbog kojih mladi danas imaju problem s tjeskobnim osjećajima i potrebom za samoozljeđivanjem. Prvi put se i ta osjetljiva tema našla u hrvatskoj književnosti i to zahvaljujući Vjekoslavi Huljić čija glavna junakinja u romanu ima potrebu rezati ‘pravce’ na svojim rukama, nazivajući to geometrijom. Dubravka Težak kao izvrsna poznavateljica dječje literature dodala je da se prvi put susreće s tim problemom i da joj nisu bili poznati razlozi razlozima takvog čina.

‘Veličina spisateljice Vjekoslave Huljić u njezinoj je sposobnosti da nas upozna s tom tematikom, da razumijemo uzroke takvog stanja i da se osvrnemo na današnjicu u kojoj takvi problemi zaista postoje, no istovremeno da tešku temu osvježi humorom, mladenačkim smijehom, avanturama i neočekivanim zgodama.’ Ulomke iz romana čitala je glumica Anja Šovagović Despot i svaki put dobivala pljesak publike koja je prepoznala da u ovim romanima ima mnogo toga i za njih, odrasle.

A. T. / Foto: Bruno Zlomislić


Novi roman Julijane Matanović za mlade


Vjekoslava Huljić: Moja sestra je mrak (roman za mlade)


Tagged: , , , , , , , , , , , ,