Žarko Jovanovski: VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman

U Perivoju Guvernerove palače u Rijeci započeo je 13. Vrisak, tradicionalni sajam knjiga i festival autora, koji je otvorio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Direktor Festivala Drago Glamuzina napomenuo je koliko je specijalan ovogodišnji Vrisak i da mu je drago što se unatoč situaciji ipak održava u ovom obliku.Nakon službenog otvorenja održana je i svečana dodjela VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine koju je dobio zagrebački underground pjesnik, slam izvođač, prozaik, kantautor, grafičar i strip crtač Žarko Jovanovski. Njegova ‘Pizzeria Europa’ roman je ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita.

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić za roman su naglasili da je ‘vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestog je dječaka s finim manirama – lako ga je voljeti’.

Osim novčane nagrade od 100.000 kuna autora će sigurno razveseliti što će se roman distribuirati u širokoj knjižarskoj mreži i time sigurno ponoviti uspjeh dosadašnjih dobitnika.

U festivalskom dijelu Vrisku posjetitelji će moći uživati do 19. rujna, a najveći dio programa održat će se u hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac. Vrisak će se moći pratiti i putem live streama na YouTube kanalu VBZCroatia, facebook stranici Vriska i portalu 24sata.

L. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,