Završen 16. SFF, počinje Subversive Forum

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer Dragan Rubeša u zagrebačkom kinu Tuškanac završen je 16. Subversive Film Festival (SFF).

U igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio je filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se pasivnoj konzumaciji slika, a o najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu Nino Kovačić, Nina de Vroome i Peter Grabher. Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglasio je palestinski film ‘Sakupljači bilja’, dok je posebno priznanje dodijelio filmu ‘Knit’s Island’ u istoj kategoriji. Pobjednik igrane konkurencije brazilski je film ‘Suho tlo u plamenu’ Joane Pimente i Adirley Queirós, dok je posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno francuskom filmu ‘Ničiji junak’. Dodjelom nagrada i službeno je završeno ovogodišnje izdanje SFF-a.

Završetak filmskog dijela ujedno je najava početka teorijsko-kritičkog segmenta Subversive Festivala koji kreće u ponedjeljak, 22. svibnja u Multimedijalnom institutu MaMa. U osam dana očekuje nas 19 predavanja i diskusija s više od 30 sudionika na kojima će se promišljati sadašnjost i njezin potencijal za promjene, te kako razmišljati i raditi na progresivnoj rekonfiguraciji prošlosti.

Prvi forumski dan započinje u 18 sati uz Raspravu Nepopustljiva misao: u spomen G. M. Tamásu posvećenu mađarskom filozofu koji nas je napustio početkom godine. Utjecaj Gáspára Miklósa Tamása na regionalnu ljevicu bio je značajan: brojnim ovdašnjim studentima predavao je na Centralnoeuropskom univerzitetu u Budimpešti, a bio je i redoviti zagrebački gost. Razgovorom u kojem će sudjelovati Tijana Okić, Aleksandar Matković i Stipe Ćurković, uz moderiranje Marka Kostanića, nastojat će se obilježiti taj utjecaj i Tamásev doprinos razumijevanju ključnih suvremenih političkih trendova i tendencija.

Dan se nastavlja u 20 sati uz Panel ‘Kritika kritičke teorije’ na kojem će gosti Werner Bonefeld, Ray Brassier i Alexi Kukuljevic pokušati dati odgovor na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, a panel na engleskom jeziku moderirat će Ozren Pupovac i Stipe Ćurković.

F. S. / Foto: SFF


Tagged: , , , , , , , , , ,