Završen 23. Festival europske kratke priče

Od 5. do 9. lipnja u Zagrebu i Zadru održan je 23. Festival europske kratke priče, čija je ovogodišnja tema bila ‘Novi vjetrovi’. Festival je privukao mnoge ljubitelje književnosti, pružajući bogat književno-glazbeni program tijekom pet dana.

Andrija Škare, programski direktor festivala, foto: Marko Uzelac

Andrija Škare, programski direktor festivala, foto: Marko Uzelac

Festival je otvoren 5. lipnja u zagrebačkom kazalištu Gavella, gdje je njemački pisac Ingo Schulze predstavio svoj roman ‘Čestiti ubojice’. Njegov roman istražuje uzroke polarizacije društva i njezine posljedice, pružajući dubok uvid u transformacije koje su se dogodile nakon pada Berlinskog zida. O tome koliko se povijest ponavlja i možemo li iz nje išta naučiti s Ingom Schulzeom razgovarao je Andrija Škare u prepunoj auli kazališta Gavella.

U četvrtak, 6. lipnja, u Knjižari Fraktura Patricija Horvat razgovarala je s irskom spisateljicom Nualom O’Connor. O’Connor, koja dolazi iz Dublina, autorica je nekoliko hvaljenih romana, a njezin posljednji rad ‘Nora’, objavljen u nakladi OceanMora (u prijevodu Mije Pervan), fikcionalna je biografija Nore Joyce, supruge Jamesa Joycea, koja je ostala zapamćenom kao “najvažnija muza irske književnosti”.

Ingo Schulze, foto: Marko Uzelac

Ingo Schulze, foto: Marko Uzelac

Roman Simić zatim je razgovarao s Héctorom Abadom Faciolinceom, jednim od najpoznatijih kolumbijskih pisaca današnjice. Faciolince dolazi iz Medellína i poznat je po svojim književnim djelima koja često istražuju osobne i društvene teme. Njegova nova knjiga ‘Zaborav koji ćemo biti’ memoarska je proza nedavno objavljena u izdanju nakladničke kuće Petrine knjige.

Četvrtak navečer obilježila su književna čitanja u Vintage Industrial Baru. Publika je uživala u radovima Chloe Aridjis, meksičko-američke spisateljice poznate po romanu ‘Knjiga oblaka’ objavljenom u Profilu, Nuale O’Connor te domaćih autora Mladena Blaževića i Luke Ostojića.

Héctor Abad Faciolince, foto: Marko Uzelac

Héctor Abad Faciolince, foto: Marko Uzelac

U petak, 7. lipnja, u kazalištu Gavella održan je program ‘Kratkiši’, u kojem autori čitaju svoje vrlo kratke proze, a ovaj je put ta čast pripala je zanimljivom kvartetu: ilustratorici i spisateljici Klasji Habjan, glazbenici i dramaturginji Nini Bajsić te spisateljima Vidu Bariću i Edi Popoviću koji su pod moderatorskim palicama Romana Simića i Ivana Jozića oduševili sve prisutne.

Istog dana zadarski dio Festivala otvoren je plesnim nastupom Zadarskog plesnog ansambla, nadahnutog filmom ‘Female Human Animal’. Chloe Aridjis, koja je napisala scenarij za film i glumila u njemu, razgovarala je s našom poznatom kvizašicom Moranom Zibar. Večer su završili čitanjem Hassan Blasim, irački pisac poznat po knjizi ‘Irački Krist’, domaće kratkopričaške snage Aleksandra Filipović i Mladen Blažević te dinamičan zadarski duo Želimir Periš i Roberto Vodanović Čopor.

Nuala O'Connor, foto: Marko Uzelac

Nuala O’Connor, foto: Marko Uzelac

U subotu, 8. lipnja, Sven Popović predstavio je novu zbirku priča Senka Karuze, a večernje čitanje uključivalo je nastupe Lidije Deduš, Nuale O’Connor, Sare Kopeczky i Héctora Abada Faciolincea.

Festival je zatvoren 9. lipnja u zagrebačkom Vintage Industrial Baru uz čitanja Lidije Deduš, Luce Kozine, Zorana Ferića i Hassana Blasima. Večer je završila razgovorom i akustičnim koncertom nove glazbene zvijezde, energičnog Antuna IDEM-a, pružajući publici još jedno nezaboravno glazbeno-literarno iskustvo.

23. Festival europske kratke priče uspješno je završen, ponovno napunivši mnogobrojne prostore kulture u Zagrebu i Zadru te oduševivši mnogobrojnu publiku, ljubitelja kratke priče i dobre literature.

Više saznajte na stranicama društvenih mreža festivala: na Facebooku i Instagramu te na službenoj web-stranici https://europeanshortstory.org/

L.K. / Foto: Marko Uzelac (@B.a.n.s.t.e.r.)


23. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Zadru


Tagged: , , , , , , , , ,