22. FEKP: Razum i osjećaji

Otvorenje FEKP-a održat će se u srijedu, 14. lipnja u 20 sati, u Vintage Industrial Baru (Savska 160, Zagreb), razgovorom s poznatom suvremenom njemačkom književnicom Shidom Bazyar s kojom će razgovor voditi Mima Simić.

‘O sadašnjosti koja gori jedino se i može pisati tako da forma i jezik postanu oboje: i upaljač i vatra.’

Tom vatrom, i tom sadašnjošću koja gori u briljantnom romanu ‘Nas tri’ njemačke autorice Shide Bazyar otvara se 22. FEKP, izdanje naslovljeno ‘Razum i osjećaji’. O bijesu i prkosnoj energiji koja je uzburkala suvremenu njemačku književnost te o knjizi o trima mladim ženama koja je Europi ponudila zrcalo u kojemu se ogledaju rastuća ksenofobija i jačanje krajnje desnice, svijet u kojemu je kudikamo lakše biti domaćin, bijelac i muškarac, sa Shidom Bazyar govori spisateljica i aktivistica s berlinskom adresom, Mima Simić. Neka bude vatra.

Sve što posljednjih godina proživljavamo tjera nas da propitujemo ono što smo još do jučer smatrali razumnim ili racionalnim. Kolektivna percepcija stvarnosti uzdrmana je, a potresi, pandemija, društvene podjele, ratovi i globalna kriza u nama su (baš kao i u društvima u kojima živimo) stvorili emotivne turbulencije, cunamije osjećaja s kojima se pokušavamo suočiti, o njima progovoriti i razumjeti ih.

22. izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je razumu i osjećajima, i piscima koji ih u svojim djelima tematiziraju i prepliću na umjetnički izazovan, društveno angažiran, uzbudljiv i poticajan način. Od 14. do 18. lipnja, u Zagrebu i Zadru, moćni glasovi nove europske književnosti – Shida Bazyar, Giulia Caminito, Sara Mesa, Sandor Jászberény… zajedno s ponajboljim domaćim piscima progovorit će o onome što nas se itekako tiče: o mjestu i vremenu u kojima živimo, o našim krizama i potresima, našim nadama i uporištima.

Još jednom, omiljena književna fešta ukazuje na potencijal književnosti da potakne individualnu i kolektivnu odgovornost, omogući nam kreativno promišljanje te procesiranje promjena s kojima nas je suočilo krizno stanje koje ne jenjava.

Svi su programi besplatni, a organizirat će se u različitim prostorima kulture u Zagrebu i Zadru; u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru, knjižari Fraktura i u Gradskom kazalištu lutaka u Zadru.

Ulaz na sva događanja je besplatan a program 22. FEKP-a moći će se pratiti i preko live streaminga na YouTube kanalu FekpHrvatska.

Ilustracija: Hana Tintor


19. FEKP: Zoom razgovor Semezdina Mehmedinovića i Aleksandra Hemona


Tagged: , , , , , , , , ,