Završeno 12. natjecanje mladih glazbenika Papandopulo

Popularno i zahtjevno natjecanje za jednu od najcjenjenijih glazbenih nagrada među hrvatskim klasičarima, iznjedrilo je najbolje od najboljih u velikom finalu.

Bilo je to 12. izdanje hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo koje se bavi klasičnom glazbom, a natjecanje je od posebnog značaja zbog toga što pobjednici nerijetko naprave bogate međunarodne karijere. To samo dokazuje koliko je zahtjevno i koliko natjecatelji nauče tijekom borbe za prestižnu nagradu koja s razlogom nosi ime jednog od najvećih hrvatskih skladatelja i dirigenata.

Natjecanje Papandopulo je godišnja manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija (do sada ih je bilo 20) s osnovnim ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te pripreme za međunarodna natjecanja.

Prijavljeni kandidati natjecali su se u tri discipline – violina, viola i violončelo. Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u sastavu Goran Končar, Anđelko Krpan, Leonid Sorokow, Milan Čunko, Wladimir Kossjanenko, Krešimir Pustički, Krešimir Lazar, Monika Leskovar i Branimir Pustički.

Kandidatima se povodom dodjele obratio predsjednik natjecanja Goran Končar: ‘Prije svega želim čestitati svim sudionicima natjecanja koji su kroz 5 dana prošli ogromna iskušenja za koja većina ljudi koja se bavi glazbom zna što su. Kroz tri kruga izveli su razne zahtjevne nastupe, a ta se iskušenja pamte cijeli život. To iskušenja nas dovode u posebno stanje svijesti i čine nas umjetnicima. Pokazali su talent i univerzalni jezik, ali i da nije najvažnije pobijediti nego što je moguće vise sudjelovati i biti dio ove velike zajednice. Osjećam da smo privilegirani što smo slušali ovakvu generaciju.’

Posebna priznanja za nesebičan rad i suradnju s natjecateljima dodijeljena su Renati Hil, Nadiji Varga Modrić, Domagoju Guščiću i Tiboru Nagliću, umjetničkim suradnicima bez kojih ne bi bilo moguće uspješno ostvariti natjecanje.

Važnost natjecanja ponajbolje dokazuje činjenica da su u proteklih jedanaest godina laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive pomoći.

Sljedeće, 13. po redu Natjecanje Papandopulo održat će se u veljači 2025. a okupit će kategorije drvenih duhača – flautu, klarinet i saksofon te po prvi puta obou i fagot.

R.P. / Foto: Unison promo


Završeno 11. natjecanje mladih glazbenika Papandopulo


Tagged: , , , , , , , ,