Papandopulo: Natjecanje mladih glazbenih umjetnika

Natjecanje nazvano po jednom od najvećih i najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti Borisu Papandopulu ,kojem ove godine obilježavamo 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti, ponovno je predstavilo najbolje mlade hrvatske glazbenike u kategorijama violina, flauta, klarinet i saksofon.

Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga, a zajednički je zaključak da je ove godine nivo svih natjecatelja viši nego na prethodnom natjecanju što potvrđuje potrebu ovog natjecanja na putu profesionalnog usavršavanja mladih glazbenika.

‘Prvonagrađeni su gotovo uvijek ostali na podijima u Hrvatskoj, a mnogi su napravili svjetsku karijeru. Spomenuo bih primjerice kolegu Leona Koševića koji je dobio prvu nagradu prije nekoliko godina, a sada je prvak opere u Londonu, dok je većini mladih glazbenika Natjecanje Papandopulo bila prva stepenica u profesionalnoj karijeri. Natjecanje je do sada pokazalo svoj dio važnosti u hrvatskoj glazbi i kulturi, ukazujući pozornost na one koji su najbolji’, rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja Papandopulo.

Svi finalisti osvojili su novčane nagrade (1. nagrada u iznosu 12.000 kuna, 2. nagrada 8.000 kuna i 3. nagrada 5.000 kuna), nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u iznosu 3.700 kuna koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja, AV snimanje Glazbene iskaznice, nastup na Svečanom koncertu te u sezonama Hrvatskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Danima Milka Kelemena u Slatini.

U. N.


Tagged: , , , , , , , ,