Završio 16. PSSST! Festival nijemog filma

Svečanom dodjelom nagrada završio je šesnaesti po redu PSSST! Festival nijemog filma koji se tijekom tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka.

Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Karla Lončar, Božidar Trkulja i Ante Zlatko Stolica nagradu Veliki Brcko dodijelio je filmu ‘Sok’ / ‘Juice’, Mone Keil (2022), Njemačka, 5′, uz sljedeće objašnjenje:

Jednoglasnom odlukom žirija ovogodišnji Veliki Brcko ide filmu ‘Sok’ mlade njemačke redateljice Mone Keil. Vješto koristeći tehniku stop-animacije autorica je stvorila originalan i zaokružen svijet, osebujan eko-sustav koji bombardira naša osjetila. U njemu nalazimo groteskna stvorenja nalik jezicima i parazitskim paučnjacima – organima i bićima koji najčešće obitavaju u prostoru skrivenog. Međutim, redateljica ih u ovome filmu razotkriva te smješta u iznimno začudan kontekst, zbog čega se stvara doživljaj “ulaska” u zonu zabranjenog, zastrašujućeg i perverznog. Cjelokupan dojam pojačala je i izvedba benda Sunrise Session, dajući glas nijemim “jezicima”, kao i njihovoj tihoj, ali dramatičnoj dijalektici sa simbiotskim nametnicima, čime se dodatno dočarala filmska mijena sline, safta i soka.

Nagradu publike osvojio je film ‘Petlja’ / ‘Loop’, Pablo Polledri (2021), Španjolska/Argentina, 8′.

U natjecateljskom programu prikazano je 18 kratkometražnih filmova. Sve projekcije su uživo pratili vrhunski glazbeni improvizatori – Vitomir Ivanjek na klaviru i bend Sunrise Session. Natjecateljski program sadržavao je razne stilove, rodove, žanrove i filmske tehnike iz 11 svjetskih zemalja: Rusije, Hrvatske, Egipta, Španjolske, Njemačke, Argentine, Bugarske, Belgije, Velike Britanije, Slovenije i Maroka. Prijavljeni filmovi i ove su godine stilski bili jako heterogeni – od nijemih burleski preko klasičnih igranih filmova do avangardnih filmskih eksperimenata i inovativnih animatorskih postupaka.

Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmskog junaka iz filma ‘Brcko u Zagrebu’.

L.M. / Foto: CeKaTe promo


9. PSSST! Festival nijemog filma

Tagged: , , , , , , , , ,