Zbirka pjesama i fotografija Ane Klikovac

Ana Klikovac, autorica popularnih ‘Bachovih kapi’, promovirala je svoju zbirku poezije i fotografija ‘Ljubav koja vene i ljubav koja cvate’.

Zbirka poezije posvećena je Gackoj, a promocija je bila u hotelu Gec u Zaprešiću. Jednostavnost koja izvire iz stihova ove zbirke kao da čitatelja poziva na prihvaćanje svih životnih okolnosti, kao prvi preduvjet na uspinjanje vlastitom emocionalnom skalom, piše Tamara Jurković u pogovoru knjige. U svojoj zbirci Ana Klikovac povezala je poeziju i fotografiju, svoje dvije mladenačke ljubavi, a posvetila ih je dolini Gacke, izvoru nadahnuća kojem se vraća od ranog djetinjstva. U predgovoru Tamara Jurković navodi kako je knjiga ‘posveta i dar Gackoj dolini i voljenoj rijeci ostaju tako trajni spomenici prije svega ljubavi koja nikada ne nestaje, već vremenom samo promijeni oblik’.

Zbirka se sastoji od tri dijela i svojim naslovima priča životnu priču koja vodi kroz katarzu do prihvaćanja i cjelovitosti. Prvi je dio ‘Ljubav koja vene’ u kojem se autorica oprašta od jednog životnog razdoblja svjesna da tek napuštanjem starog, nečem novome i boljem može dati šansu. Drugi dio zbirke, nazvan ‘Ljubav koja cvate’, kroz stihove i kroz fotografiju prikazuje autoričinu drugu stranu, novi početak, rijeku sreće i raširena krila. U trećem dijelu zbirke, ‘Budi cvijet i znaj svoju moć’ autorica se dotiče svoje velike ljubavi, homeopatije kao zdravstvene legitimacije koju priroda nudi svima nama, ako smo dovoljno osviješteni da je znamo prihvatiti, piše Tamara Jurković, voditeljica bookcafea Paradiso u Otočcu, koji je ugostio brojne književnike vezane uz Liku i Gacku.

Fotografije koje je Ana Klikovac snimila u dolini rijeke Gacke još su jedan izraz divljenja rijeci Gackoj i svjedočanstvo o njezinim prirodnim ljepotama. Ana Klikovac je od djetinjstva vezana uz Gacku, gdje je s roditeljima provodila vikende i tako je okrepljujuća priroda Gacke postala njezino cjeloživotno nadahnuće. Danas, kao homeopatkinja i Bachova praktičarka, vodi seminare za polaznike iz cijelog svijeta, i potvrđuje svoju vezanost uz dolinu rijeke Gacke, organizirajući seminare uz rijeku i upoznajući svoje polaznike s njezinom ljepotom.

Dr. sc. Ana Klikovac rođena je 1976. godine u Zagrebu. Doktorirala je 2011. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu ‘Uloga revizije u otkrivanju prijevara kao pretpostavka stabilnosti tržišta kapitala’. Magistrirala je na istom fakultetu 2006. godine na temu ‘Utjecaj harmonizacije financijskog izvještavanja u Europskoj uniji na financijsko izvještavanje u Republici Hrvatskoj’. Od 2006. predaje na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa kolegije iz područja računovodstva i revizije. Ovlaštena je interna revizorica, specijalistica za područje gospodarstva. Živi i radi u Zagrebu. Vlasnica je tvrtke Annah za homeopatiju i potporu zdravlju, gdje obavlja savjetovanja i edukaciju u području prirodnih metoda iscjeljivanja. Također je vlasnica tvrtke ASHUH čije je primarno djelovanje usmjereno na promicanje homeopatije, organizaciju međunarodnih seminara i ostale međunarodne projekte.

Certificirana je homeopatkinja. Tijekom svoje edukacije posjetila je brojne svjetske autoritete u području homeopatije i u radu primjenjuje nekoliko različitih homeopatskih pristupa. Završila je program klasične i francuske homeopatije u Zagrebu. Na ’the other song’ međunarodnoj akademiji za naprednu homeopatiju obavila je kliničku praksu i stručno usavršavanje te se specijalizirala za rad prema metodi osjeta u homeopatiji.

Edukaciju o Bachovim kapima završila je u Bachovu centru u Engleskoj, gdje je registrirana praktičarka (BFRP). Također je u Bachovu centru završila učiteljski program te je time postala prva certificirana Level 1 i Level 2 učiteljica u Hrvatskoj. Prevela je veći broj radova dr. Edwarda Bacha na hrvatski jezik te je pripremila i uredila knjigu ‘Izliječi sebe’ (ASHUH, 2022.), čime su sada radovi dr. Bacha dostupni i na hrvatskome jeziku, ujedinjeni u jednu knjigu.

Savjetnica je za Schüsslerove tkivne soli i analizu lica. Također provodi međunarodne programe edukacije za Schüsslerove soli i analizu lica te održava međunarodni registar savjetnika. Ovlaštena je praktičarka za australske Bush cvjetne esencije. Akreditirana je praktičarka Buteyko metode disanja. Ugovorna je predstavnica i predavačica ‘the other song’ međunarodne akademije za naprednu homeopatiju dr. Rajana Sankarana iz Indije.

Autorica je knjige ‘Bachove kapi za sretan i uravnotežen život’ (Beletra, 2021.) koja je prevedena na engleski (B. Jain, 2021) i slovenski jezik (Založba Chiara, 2022.). Kourednica je knjige ‘The Sensation Method in Homeopathy: A Collection of International Cases’, uz dr. Rajana Sankarana (Homeopathic Medical Publishers, 2023.) Majka je troje djece.

S. P. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,