Ženska priča: Mirela Holy i Snježana Vasiljević

Spisateljica i stand-up komičarka Marijana Perinić, Centar za kreativno pisanje i Zagreb 360°vidikovac Zagreb Eye, i u 2016. nastavljaju s novim pričama programa Ženska priča.

Mirela-Holy, Marijana Perinić i Snježana-VasiljevićNakon blagdanske pauze, Ženska priča ugostila je dvije zanimljive žene; političarku, doktoricu književnosti, aktivisticu Mirelu Holy i znanstvenicu, doktoricu prava Snježanu Vasiljević.

Snježana-VasiljevićSiječanjsku večer na 16. katu Zagrebačkog nebodera otvorila je Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, žena koja je svoj znanstveni rad posvetila ranjivim grupama – ženama, invalidima, mladima, starima – ljudima na margini. Diskriminacija žena u još uvijek patrijarhalnom hrvatskom društvu, liberalno tržište i tržište rada nedovoljno prilagođeno novom obliku kapitalizma, diferenciranje mobinga i obiteljsko nasilje, samo su neke od zanimljivih tema o kojima je govorila ova mlada znanstvenica, dobitnica nagrade Američke odvjetničke komore za najbolji rad u području spolne diskriminacije. Njezina knjiga ‘Slično i različito – diskriminacija u Europskoj uniji i RH’ (TIM press, 2011.) bila je povod za izuzetno zanimljiv razgovor o, do sada nedovoljno obrađenoj temi višestruke diskriminacije i njezina suzbijanja u Europskoj uniji i Hrvatskoj, što je potaknulo publiku na sudjelovanje u razgovoru i postavljanje pitanja.

U drugom dijelu večeri neposrednošću i samopouzdanjem publiku je oduševila Mirela Holy. Žena s bogatom političkom karijerom i radnim iskustvom, feministica i aktivistica na području zaštite ljudskih prava, prava životinja i okoliša, uvijek originalna, spremna na izazove i nova iskustva, razgovor je počela rečenicom: ‘Postoje samo ljudske karakteristike, a ne muške i ženske’, a nastavila pričama o modi, politici, ekofeminizmu, odnosima s javnošću, pitanju pobačaja i umjetne oplodnje te legalizaciji i uzgoju marihuane i konoplje.

Mirela-Holy-Ženska pričaSpisateljsku karijeru počela je knjigom ‘Apokalipsa’ koju je napisala s devetnaest godina a koja, prema njezinim riječima, predstavlja interpretaciju biblijskih tema i mitova, a tek puno kasnije shvatila je kako je to zapravo ekofeministički uradak. Ekofeminizam je uvelike obilježio smjer njezina javnog i privatnog djelovanja. Politika je za Mirelu Holy jedini način javnog djelovanja kojim se mogu realizirati stvarne promjene. Stoga, svaki projekt u koji ulazi proizlazi iz njezine istinske želje za promjenana u društvu koje će ga učiniti boljim i ljepšim mjestom za život.

Na kraju razgovora Mirela Holy je najavila objavljivanje dvije nove knjige na kojima trenutačno radi, satirično-ironijsku priču o politici i fantasy roman.

Snježana Vasiljević i Mirela Holy pružaju nadu da će svijet postati bolje i ljepše mjesto ako se svi zajedno potrudimo učiniti ga takvim. Sugovornice su ovu siječanjsku večer učinile toplom i zanimljivom, a voditeljica Marijana Perinić i brojna publika još jednom su dokazali da interes za Žensku priču i sjajne žene ne prestaje.

S. V. / Foto: CeKaPe


Ljubica-Uvodić-Vranić, Marijana Perinić i Ingrid-Divković
Emotivna Ženska priča: Ljubica Uvodić Vranić i Ingrid Divković
Tagged: , , , , , ,