ZGrappa 3: Italija zemlja partner festivala žestica

Treće izdanje ZGrappa festivala, najvećeg regionalnog događaja posvećenog rakijama, likerima, ginu i drugim jakim pićima, održat će se 7. i 8. studenoga u prostoru Stil Eventa na Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnja zemlja partner je Italija, čime festival dobiva dodatnu međunarodnu dimenziju. Na predstavljanju u zagrebačkom lokalu Pri Nami sudjelovali su talijanski veleposlanik Paolo Trichilo, direktorica ICE instituta Marilena Procaccio, direktor Vrutka Siniša Drkula, vlasnik Bumbara Krešimir Sakač, vlasnica destilerije Aristippus Liquors Martina Lekaj te osnivač festivala Marin Levaj.

Veleposlanik Trichilo istaknuo je da partnerstvo Italije potvrđuje izvrsne gospodarske odnose dviju zemalja te da je dio programa ‘Tjedna talijanske kuhinje u svijetu’. Marilena Procaccio najavila je institucionalni nastup ICE-a i udruženja AssoDistil, uz posebno uređen ‘Bar Italiano’ s vrhunskim talijanskim destilerijama i masterclassove talijanskih barmena, posvećene tradiciji i izvrsnosti ‘Made in Italy’.

Direktor Vrutka Siniša Drkula najavio je dva nova masterclassa i istaknuo da segment domaćih žestokih pića ove godine bilježi rast od 6,5 %. Krešimir Sakač iz Bumbara, generalnog pokrovitelja festivala treću godinu zaredom, dodao je da projekt podržava zbog njegove vrijednosti za izlagače i ugodnog poslovnog okruženja.

Martina Lekaj, čiji je gin Arete Puro prošle godine osvojio nagradu publike, najavila je ponovni nastup: ‘Nagrada nam je otvorila nova vrata na hrvatskom tržištu, a uskoro i prema inozemstvu.’

Osnivač festivala Marin Levaj otkrio je da će ovogodišnji program uključivati brojne radionice, masterclassove i predavanja u suradnji s partnerima Alca, Vrutak, Stanić Beverages i Gastro Stil. Izdvaja se sudjelovanje talijanske destilerije Sibona, sedmerostruke dobitnice titule najbolje destilerije godine. ‘Drago mi je što se ZGrappa razvija i što raste interes javnosti za kvalitetna pića. Italija kao zemlja partner potvrđuje da radimo pravu stvar’, poručio je Levaj.

Festival donosi više od 500 destilata od 80 proizvođača, neograničeno kušanje, pop-up prodajni štand, BBQ Hot Yard i Pri Nami gastro kutak, uz glasanje publike za najbolju rakiju, liker, gin i dizajn boce.

K. S. / Foto: Ines Novković


Tagged: , , , , , , , ,