ZGrappa 3: Ponajbolji festival destilata u regiji

Treće izdanje međunarodnog festivala rakija, likera i finih pića ZGrappa održano je u Stil Event prostoru Zagrebačkog velesajma, okupivši više od 80 destilerija iz Hrvatske i svijeta – od Srbije, Italije i Francuske do Japana, Kostarike i Meksika.

Ovogodišnji partner festivala bila je Italija, čime je ZGrappa dodatno učvrstila svoj međunarodni status. Festival su otvorili talijanski veleposlanik Paolo Trichilo i osnivač ZGrappa festivala Marin Levaj, naglasivši važnost povezivanja kultura kroz tradiciju destilata. Trichilo je istaknuo da izbor Italije kao prve zemlje partnera potvrđuje rastući interes za ‘Made in Italy’ te zahvalio Agenciji ICE i udruženju AssoDistil na pripremi talijanskog izložbenog prostora i masterclass radionica Leonarda Pinta.

Talijanski izlagači predstavili su destilerije Bonaventura Maschio, Bonollo Umberto, Castagner, Baldoni, Mazzetti d’Altavilla i Rossi d’Angera. Talijanski udio u hrvatskom tržištu jakih pića u prvoj polovici 2025. dosegao je 21 %. Upravo završeni festival predstavljao je prvu etapu puta koji će se nastaviti novim događajem u Sisku, 26. studenoga, kada će se održati edukativni dan u suradnji s međunarodnim kulinarskim institutom Kulin.

‘Velika nam je čast otvoriti festival s Italijom kao zemljom partnerom – vjerujem da je ovo početak snažne suradnje između naših regija koje dijele stoljetnu tradiciju destilacije’, rekao je Levaj.

Tijekom dva dana posjetitelji su mogli kušati brojne destilate, otkriti nove trendove i upoznati autore poznatih i novih brendova. Dodijeljene su i nagrade publike: najbolja rakija je Kajsija Barrique destilerije Zaplet iz Beograda, najbolji liker je Tren od OPG-a Robert Milak, najbolji gin Old Pilot’s, a za dizajn je nagrađena destilerija Gen iz Jagodine (Srbija).

Održano je desetak predavanja i radionica, među kojima su se izdvojili masterclass Leonarda Pinta o talijanskoj tradiciji destiliranja i prezentacija Darija Grabarića o istarskim destilatima. Vrutak je predstavio Ron Centenario rum i grappe Sibona, a ALCA meksičke rakije.

Posebno su se istaknule teme o tradiciji (‘Baština u čaši’ – Igor Županić i Ivan Mlivić iz Maraske), ulozi leda u barskoj kulturi (Saša Lovrenščak, Gastro Stil) i modernoj interpretaciji rakije (Zoran Budimirović – ‘Rakija Mixology by Branko’). Publiku je oduševio i Dejan Rakija Veljović s novom ‘Sedmicom’, šljivovicom odležanom sedam godina.

Kažu da se prvi put dogodi slučajno, drugi put testira, a treći put postaje tradicija. ZGrappa je to i dokazala – s obećanjem da će sljedeće izdanje biti još veće, ljepše i jače.

S. K. / Foto: Ana Drenjančević


Tagged: , , , , , ,