Zijah A. Sokolović: Glumac… je glumac… je glumac

Književna tribina ‘Što je pisac htio reći’ održat će se u utorak, 10. studenoga (19 sati) i zagrebačkom Vinyl baru. Gost je Zijah A. Sokolović, koji će predstaviti svoju knjigu ‘Glumac… je glumac… je glumac’ (Hena com, 2015.), a s njim će razgovarati Jasna Bilušić.
Zijah SokolovićU impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića upisano je više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad i edukacijske teatarske projekte – te autorstvo monodrama koje su od ovog glumca, redatelja, sveučilišnog profesora i autora stvorile neku vrstu teatarske institucije – jedinstvene autorske osobnosti na našim prostorima.

Knjiga ‘Glumac… je glumac… je glumac’ donosi tekst njegove monodrame, kultne predstave koja se igra već 36 godina i izvedena je gotovo 1600 puta. O njoj je u svijetu napisano više od 500 kritika i tekstova premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Osim monodrame ‘Glumac… je glumac… je glumac’, u knjigu su uvršteni tekstovi o predstavi, Zijahovoj izvedbi i samom tekstu monodrame koje su pisali kolege glumci te brojni teatrolozi, pisci i kritičari. Ovi tekstovi iz raznih vizura rasvjetljavaju fenomen predstave koja nije samo kazališni čin nego i puno više od toga – jer progovara o egzistencijalnoj biti glumačkog poziva i umjetnosti, te o glumcu kao svijetu po sebi koji nosi gorčinu svoje ogoljenosti pred svijetom.

Knjigu, koju je uredila Marina Vujčić, Sokolović je predstavio u svibnju u Vip clubu u Zagrebu.

F. M. / Foto: Hena com


Zijah Sokolović
Kazalište Ulysses: Zijah Sokolović i Antigona – 2000 godina kasnije

Zijah Sokolović-scena Amadeo
Zijah Sokolović na Sceni Amadeo


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,