Žižekovi vicevi

Veliki filozof 20. stoljeća, Ludwig Wittgenstein, rekao je da bi se ‘ozbiljno i kvalitetno filozofsko djelo moglo napisati tako da se u cijelosti sastoji od viceva’.

Žižekovi viceviZa razliku od bilo koje druge knjige filozofa Slavoja Žižeka, ova kompaktna zbirka viceva – nekih koji su ‘ljupko vulgarni’ (njegov opis) i nekih koji nisu tako ljupko vulgarni – odabranih iz njegovih knjiga pruža indeks određenim filozofskim, političkim i seksualnim temama koje ga zaokupljaju. Žižekovi vicevi sadrže sklopove i poante – kao i prljave misli i uvrede – zbog kojih je Žižek slavan.

Za Žižeka vicevi su zabavne priče koje pružaju prečac do filozofskog uvida. Knjiga nudi najzanimljivijeg Slavoja Žižeka dosada, prerušenog u nemogućeg erudita, politički nekorektnog ujaka, koji rečenice počinje ovako: ‘Ima jedan stari židovski vic, Derrida ga je obožavao…’ On logiku hegelovske trijade ilustrira, na primjer, trima verzijama klasičnog ‘Ne večeras, dragi, boli me glava’: prvo žena tvrdi da ima migrenu, potom muž, a onda žena kaže: ‘Dragi, užasno me boli glava, hajde da se ševimo da me to osvježi!’ Poanta o boci piva pruža lakanovsku pouku o označitelju. A ‘istinski opscena’ verzija poznate šale o ‘aristokratima’ prije pruža obiteljski kratak tečaj iz hegelovske misli nego nešto o čemu se ne govori.
Knjiga Žižekovi vicevi sadrži svaki vic koji je citiran, parafraziran ili ispričan u Žižekovim djelima na engleskom jeziku (kao i neke iz neobjavljenih rukopisa), uključujući i različite verzije iste šale koja služi za različite poente u različitim kontekstima. A jedinstvena poruka glasi da humor zauzima središnje mjesto u Žižekovoj ozbiljnosti.

‘Žižek je doista najsjajniji i najvažniji zastupnik psihoanalize i uopće kulturne teorije u Europi u zadnjih nekoliko desetljeća.’
Terry Eagleton, The London Review of Books

Slavoj ŽižekSlavoj Žižek, svjetski poznati slovenski filozof i teoretičar psihoanalize. Gostujući je profesor na brojnim svjetskim sveučilištima, a često ga nazivaju ‘divom iz Slovenije’ i ‘najopasnijim filozofom na svijetu’. Autor je brojnih knjiga, među kojima su: ‘Irak: posuđeni čajnik’ (također u izdanju Naklade Ljevak, Zagreb, 2005.), ‘O nasilju’ (Naklada Ljevak, Zagreb, 2008.), ‘Druga smrt neoliberalizma’, ‘Godina opasnoga sanjanja’, ‘Sublimni objekt ideologije’, ‘O vjerovanju’, ‘Škakljivi subjekt’ i ‘Nedjeljivi ostatak’. Žižek je i protagonist dvaju dokumentarnih filmova: ‘The Pervert’s Guide to Cinema’ i ‘Žižek!, a već nekoliko godina je direktor Instituta Birkbeck u Londonu te istraživač na Odsjeku za filozofiju u Ljubljani.

Značenje neke scene može se potpuno promijeniti s promjenom subjektivne perspektive, kao u onom klasičnom sovjetskom vicu u kojem Brežnjev umre i završi u paklu. Međutim, pošto je bio veliki vođa, daju mu privilegiju da obiđe pakao i odabere svoju sobu. Vodič otvori jedna vrata i Brežnjev vidi Hruščova kako sjedi na kauču, strastveno ljubeći i milujući Marilyn Monroe na svojim koljenima. Brežnjev ljubomorno kaže: ‘Ne bih se žalio da sam u toj sobi!’ A vodič odgovori: ‘Ne budi pohlepan, druže! To nije soba u paklu za Hruščova, već za Marilyn Monroe!’
(Izvadak iz knjige)

Ljevak

Pročitajte još: Slavoj Žižek: Pervertitov vodič kroz ideologiju

Tagged: , , , , , , , , ,