ZKM: Bergmanove žene gostuju u Francuskoj

Predstava ‘Bergmanove žene’ Nikolaja Rudkovskog u režiji Jean-Claudea Beruttija i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostuje od  četvrtka 14. do subote 16. studenoga u kazalištu Théâtre des Salins u Martiguesu, u Francuskoj.
Bergmanove ženeRiječ je o tekstu bjeloruskog dramskog pisca i glumca Nikolaja Rudkovskog (1971.) nadahnutog  poznatim filmovima Ingmara Bergmana kao što su: ‘Krici i šaputanja’, ‘Persona’, ‘Nakon probe’, ‘Kroz tamno ogledalo’ i ‘Žene čekaju’.

‘Bergmanove žene’ problematiziraju složen odnos pjevačice koja je ostala bez glasa i njezine bolničarke, njihova međusobna približavanja i udaljavanja koja donose bolest, preživljene traume, sjećanja iz djetinjstva, pokušaj  da obje ponovno izgrade normalni život izvan bolničkih zidova. Tekst se služi nekim ključnim umjetničkim preokupacijama iz navedenih kultnih Bergmanovih filmova kao što su život umjetnika, spoznaja i suočavanje s teškom bolešću koja potiče i cijelu obitelj na vlastita preispitivanja, strah od samoće, patnje, emocionalne praznine i smrti. U predstavi na francuskom jeziku glume: Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija i Frano Mašković. Scenograf i kostimograf predstave je Rudy Sabounghi.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,