ZKM: Glazbeno-scenski spektakl Punk Cabaret

U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) predstavljen je ‘Punk Cabaret’, projekt svestranog Stanislava Kovačića kojeg je pred brojnom publikom oživio u obliku pravog glazbeno-scenskog spektakla, obilježenog izmjenama Raznih žanrova.Punk, opera, hip-hop i rockabilly samo su neki od glazbenih izričaja koji su odjekivali ispunjenim kazalištem, a glazbena je raznovrsnost bila popraćena vizualnim projekcijama, akrobacijama, plesom i punk energijom.

‘Bilo je divno, predivno. Sretan sam i iscrpljen u isto vrijeme, a to je osjećaj koji najviše volim, vjerojatno za njega i živim. Sva su lica bila nasmijana, a to je bila poanta svega. Tu uključujem svih 60-ak ljudi koji su sa mnom ginuli na bini, na tome sam im beskrajno zahvalan. Bitan dio svega bila je i divna publika, koja je očito uživala zajedno s nama. Izgleda da punk ipak nije mrtav kao što se to naizgled čini’, komentirao je Stanislav Kovačić.

Uz njega, te pod redateljskim umijećem Marija Kovača, pjesme s albuma su otpjevali i glumci Tarik Filipović, Hrvojka Begović, Mario Kovač, Tara Rosandić, Ervin Baučić, Krešimir Mikić, Barbara Suhodolčan, Vilim Matula, Anica Tomić, Uršula Najev, Judita Franković, Rene Bitorajac, Bojana Gregorić-Vejzović, Leda Lovrenčić, Danijel Ljuboja, Jan Kerekeš, Mia Melcher, Iskra Jirsak, Nataša Janjić Medančić i Goran Navojec.

Osnovnu bendovsku postavu činili su Davor Doležal, Ante Prgin Surka, Luka Abrus, Laura Tandarić i Stanislav Kovačić, dok su se u ulozi pratećih vokala našli Melita Lovričević, Ivana Radan, Mario Alajbeg i Vlade Matulić. Uz njih, svojom sviračkom izvedbom predstavu su naizmjence nadopunjavali i Sonja Domitrović, Ivan Marincel, Igor Pavlica, Mario Bočić, Margareta Sinković, Nastja Štefanić, Ivana Čuljak, Lucija Stanojević, Jurica Rukljić i Josip Konfić.

Večer su plesnom točkom upotpunile La BourlesqueAss i Ana Perišić, koja je plesom na obruču pokazala jedinstvene akrobatske vještine. Uz glazbeni su se dio isticale i vizualne projekcije, koje je dizajnirala Klasja Habjan i o kojima se brinuo Ivan Marušić Klif.

‘Punk Cabaret’, album Stanislava Kovačića, objavljen je lani u svibnju okupivši 34 glumca i tri pjevača koji su izveli deset autorskih i žanrovski različitih pjesama. Iza simboličnog imena albuma krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv sveopćeg poseljačivanja glazbe. Ovu poruku prati i čitav vizualni identitet albuma, što slikovito otkriva i naslovnica izdanja – punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti, za što je zaslužan dizajn studio klasja&zita.

Nakon ‘Ferma Dobre’ i ‘Je l’ se tebi sviđa’, kao posljednji singl s pratećim videom s albuma ‘Punk Cabaret’ objavljena je pjesma ‘Moj Šime’, koju su otpjevali Adrian Pezdirc i Ervin Baučić. Obojica se uz Stanka pojavljuju i u pratećem spotu, koji redateljski potpisuje Sandi Novak.

Ovo studijsko izdanje je po objavi ostvarilo pozitivne osvrte cijenjenih glazbenih kritičara te se našlo i u odabiru nekolicine godišnjih pregleda ponajboljih domaćih albuma 2019. godine.

S. H.


Tagged: , , , , , , , , , , ,