ZKM: Gostovanje Galeba u Ljubljani

Predstava ‘Galeb’ nastala po istimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u obradi i režiji Bobe Jelčića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, gostovat će u ponedjeljak, 27. siječnja, u Mestnom gledališču ljubljanskom u Sloveniji.’Galeb‘Galeb’ je premijerno izveden u siječnju 2013., a glume  Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Katarina Bistrović Darvaš, Krešimir Mikić, Sreten Mokrović, Pjer Meničanin i Goran Bogdan.

Ovaj je Galeb pokušaj, ne da se uđe u dijalog s Čehovom ili našim vremenom, već da se prijeđu granice teatra. Barem onog teatra koji je pripadao 20. stoljeću i koji je u njemu istražio, oponašajući stvarnost, mogućnosti najrazličitijih scenskih (re) interpretacija. To je otvorena forma u koju se život jednako tako može upisati kao i literatura te u kojoj ne postoji velika razlika u pozicioniranju dramskog karaktera, gledatelja ili glumca. Nesabranost vremena koje nas zatječe na početku još jednog stoljeća poziva na dovršenje starih forma (tako i onih teatarskih) te ponovno promišljanje scenskog iskaza koji bi zadovoljio našu potrebu za novim ili barem drugačijim. I dok se nastojimo iznova izboriti za vlastito mjesto u svijetu, pokušavamo  redefinirati i poziciju  teatra. Iako se čini da smo jednako u tome nemoćni, svakim smo pokušajem otvoreniji prema novome, u ovom slučaju onome što će poništiti granicu između pozornice i gledališta ili je barem učiniti nevidljivom.  S jedne strane komedija, tri ženske uloge, šest muških, četiri čina, krajolik (pogled na jezero), mnogo razgovora o književnosti, malo radnje, pet mjera za ljubav, s druge naši svakodnevni gubitci pretočeni u poznate dijaloge ili rečenice.

‘Galeb’ je jedna od najuspješnijih predstava Zagrebačkog kazališta mladih i do sada je gostovao na Međunarodnom kazališnom festivalu u Nitri u Slovačkoj te Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, dok je za travanj 2014. uvršten u program uglednog belgijskog Kunstfestivaldesartsa u Bruxellesu s četrima izvedbama, a u svibnju  NEAT festivala u Nottinghamu u Velikoj Britaniji

ZKM

Pročitajte još: ZKM-ov Galeb u Slovačkoj , ZKM u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,