ZKM: Premijera predstave Knjiga o ljetu

Nova ZKM-ova premijera ‘Knjiga o ljetu’ u režiji Nađe Perišić, nastaje prema knjizi jedne od najpoznatijih finskih umjetnica, Tove Jansson, čiji je književni i umjetnički rad obilježio skandinavsku, ali i svjetsku kulturu prošlog stoljeća.‘Knjiga o ljetu’ ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječje klasike, a ponekad u ‘prave’ klasike za odrasle. Priča je smještena na otočić, koji je zapravo sve samo ne malen. On je poprište svakodnevnih avantura, igara i rituala djevojčice Sophije i njezine bake koje otok istražuju, koje o otoku brinu, na kojem se grade nove Venecije, pristaju brodovi s varalicama i preživljavaju strašne oluje. Na otoku je s njima i Sophijin tata, konstantno prisutan, ali ipak odvojen u svoj svijet poslai obaveza.
U kontekstu današnjeg vremena ‘Knjiga o ljetu postaje’ i prekrasan podsjetnik na duga, dječja, razigrana ljeta i velike dječje brige, kojima ne smijemo pristupiti olako već, po uzoru na baku, posvetiti im svoju pažnju i vrijeme.

Predstava, koja će premijerno biti postavljena 27. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), namijenjena je djeci, odraslima, obiteljima te svima koji žele i žive djetinjstvo sazdano od ljubavi, slobode i mašte. Glume: Nadežda Perišić Radović / Nataša Dorčić, Nika Barišić / Jana Slamnig i Nikša Butijer.

Z. K.


Tagged: , , , , , , , ,