Zora: Svjetska premijera filma Dalibora Matanića

Na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana je svjetska premijera igranog filma ‘Zora’ Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije jedan je od 15 svjetskih festivala A kategorije.‘Zora’ je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji je prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala. Filmsku ekipu ‘Zore’ u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.

‘Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine Trilogije sunca. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako’, izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: ‘Iskustvo snimanja Zore je poput onog u Zvizdanu, iskustvo koje glumci najviše vole – kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.’

Radnja filma ‘Zora’, koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. ‘Zora’ je drugi dio Matanićeve filmske ‘Trilogije Sunca’ (Zvizdan, Zora, Sumrak) – trilogije protiv fašizma. Kao i u ‘Zvizdanu’, Matanić i u ‘Zori’ uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Glavnu mušku ulogu tumači Krešimir Mikić (Matija). Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen i Nenad Sinkauz. Film je snimljen uz podršku HAVC-a, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Nakon svjetske premijere, prve kritike ‘Zore’ objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući ‘Zvizdan’ i ‘Zoru’, kaže: “Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u Zori zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život.

Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film ‘Trilogije sunca’, ističe: ‘Suprotno jasnom kodiranju nas i njih po etničkoj osnovi u Zvizdanu, Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.’ Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je ‘Zora izvanredno filmsko djelo’.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , ,