Zoran Lisjak: Savršeni ustroj u stilu Dana Browna

U Londonu je napadnuta mlada znanstvenica podrijetlom iz Dubrovnika i inspektor Sten Parksen slijeće u zrakoplovnu luku Čilipi kako bi istražio slučaj. U Dubrovniku postaje meta tajne službe koja prati znanstveni skup stručnjaka za genetiku iz cijelog svijeta. U noćnoj potjeri kroz ulice usnulog Starog grada, od Onofrijeve fontane do stijena ispod zidina, inspektor bježi progoniteljima…To je okosnica zapleta romana ‘Savršeni ustroj’ čakovečkog pisca Zorana Lisjaka. Roman je pisan u maniri Dana Browna, u kojem se iza kriminalističkog zapleta krije globalna zavjera povezana s genetskim inženjeringom u proizvodnji hrane. Zoran Lisjak predstavit će danas (četvrtak 29. studenoga, 19 sati), roman ‘Savršeni ustroj’ na mjestu radnje – u Dubrovniku, u Narodnoj knjižnici u Saloči od zrcala. O romanu će, uz autora, govoriti doc. dr. Katja Bakija. Sa Zoranom Lisjakom razgovaramo o njegovim očekivanjima od promocije u Dubrovniku, budućim planovima sa ‘Savršenim ustrojem’ i novim romanima koje završava.

* Kako je Dubrovnik reagirao na suvremeni roman čija se radnja događa u njegovim zidinama, ulicama i hotelima? Što očekujete od dubrovačke promocije?
– Roman ‘Savršeni ustroj’ je od kolovoza u prodaji u dvije knjižnice dubrovačke Algebre. Jedna se nalazi u Starom gradu. Dubrovnik je turistička destinacija koju posjećuju stranci, sugeriraju da se roman prevede i tiska na engleskom jeziku. Imamo povratne informacije da se roman sviđa čitateljima. Nadamo se da će nakon promocije čitateljska publika saznati više o romanu i da će se time povećati zanimanje za knjigu.

* U vrijeme izlaska romana ‘Savršenog ustroja’, spomenuli ste kako ste nastavak počeli pisati i prije nego što je ‘Savršeni ustroj’ bio gotov. U kojoj fazi je nastavak ‘Savršenog ustroja’? Kada bi ste ga mogli predstaviti čitateljima?
– Kada sam završio ‘Savršeni ustroj’ imao sam započeta tri romana, jedan od njih je bio i njegov nastavak. Na preporuku književnog kritičara s kojim radim, nisam išao odmah na pisanje nastavaka romana koji će se vjerojatno zvati ‘Zagonetna čestica’. Početkom studenoga počeo sam raditi na nastavku za koji vjerujem da će biti završen sljedeće godine.

* U romanu ‘Savršeni ustroj’, osim kriminalističkog zapleta, razmatra se cjelovita slika povijesti i razvoja civilizacije i glavni lik inspektor Sten Parksen odgonetava dvije zagonetke – zločin koji rješava i globalnu zavjeru, što je dominantan trend u kriminalističkim romanima, što pokazuje i popularnost Dana Browna. Tko su čitatelji romana ‘Savršeni ustroj’?
– Pretpostavljam. ljubitelji napetih znanstvenih krimića. Naravno, ‘Savršeni ustroj’ je namijenjen široj čitalačkoj publici. Napeti i nepredvidivi zapleti, intrigantne znanstvene teme, ljubavni odnosi među njegovim junacima – mislim da tim elementima ‘Savršeni ustroj’ može zadovoljiti više-manje svakog čitatelja. Po reakcijama koje dobivamo od čitatelja, roman čitaju svi od studenata do umirovljenika.

* Vrlo ste produktivan pisac i imate još dva romana koja paralelno završavate. Jesu li ta dva romana također kriminalistički?
– Započeti roman ‘Strune tuge’ nastavio sam pisati nakon ‘Savršenog ustroja’. Pretpostavljam da je i književni kritičar Božidar Alajbegović prepoznao potencijal teme romana i inzistirao da ga završim. ‘Strune tuge’ su istiniti roman vezan uz intrigantno samoubojstvo Pavla Bedenika, koje se dogodilo 1958. godine. Roman ima elemente krimića jer opisuje njegov intrigantan suicid, a ima i elemente ljubavnog romana zbog sudbine Pavlove supruge Julije. U romanu je opisana tragedija jedne židovske obitelji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Taj roman je autentična višeslojna priča. Roman ‘Izbrisani’ je stilom pisanja dosta blizak ‘Strunama tuge’, pa mi nije bilo teško paralelno pisati i završiti oba romana. To je dosta provokativno štivo, sa zanimanjem očekujem dojmove čitatelja.

* Zašto se ne specijalizirate kao pisac kriminalističkih romana?
– Kriminalistički romani su neiscrpno područje. Oduvijek su me zanimale znanstvene teme, na neke od njih sam od djetinjstva tražio odgovore. Zato pišem višeslojne kriminalističke romane sa znanstvenim, religijskim temama i ljubavnim zapletima. Dugoročno ću s pisanjem nastaviti u tom smjeru.

* Kakvi su vaši daljnji planovi sa ‘Savršenim ustrojem’? Jeste li pomišljali da bi se po romanu mogao snimiti film?
– Danas nije dovoljno reći da je roman napisan i u prodaji u knjižarama. Uz pisanje potrebno je i raditi na marketingu i PR-u, sve to traži novo odricanje. Nažalost, zbog poslovnog rasta imam sve manje vremena, uz bavljenje poduzetništvom, pisanjem i čitanjem, teško se mogu fokusirati i odraditi kvalitetan marketing i sve aktivnosti vezane uz promoviranje svojih knjiga. Svjestan sam da tu moram bolje posložiti stvari. Društvene mreže su krcate informacijama, knjižare su prepune odličnih štiva. Što je danas ‘in’ sutra više nije, takav je trend i toga se treba pridržavati. Treba jako puno rada, truda da čitalačka publika prepozna ‘Savršeni ustroj’ i da roman trajno dobije svoje mjesto u knjižarama i knjižnicama. Sve to ide polako. Uz domaće tržište, meni je važan izlazak na tržište engleskog govornog područja. Pronašao sam književnog agenta za englesko govorno područje. Posebno me razveselilo to što je književni agent nakon čitanja romana vidio u njemu veliki potencijal. Roman se trenutno prevodi na engleski jezik. Film na bazi ‘Savršenog ustroja’? Bilo bi to super! Mislim da ne bi bilo teško napraviti scenarij i snimiti napeti krimić. Siguran sam da bi film postigao veliku gledanost.

(S. P.)


Tagged: , , , , , , , , , ,