3. Zadar Jazz & Blues

Treću godinu za redom održava se Zadar Jazz & Blues, u organizaciji HNK Zadar, kojeg mnogi smatraju događajem ljeta.
Na vrhuncu turističke sezone, u suradnji s Turističkom zajednicom Zadra, organizira se nekoliko vrhunskih koncerata u čarobnom ambijentu Muzeju antičkog stakla. Otud se pruža prekrasan pogled na obalu, gradski most i zidine, koji su ove godine uvršteni na UNESCO -ov popis svjetske baštine.

Ove godine očekuju nas tri posebna koncerta:
26. srpnja – Joyce Elaine Yuille
27. srpnja – Wawau Adler i Damir Kukuruzović, Django grupa
28. srpnja – Gangbé Brass Band

Josef Wawau Adler međunarodno je priznat gitarist iz porodice Sinta koji je svjetsku publiku osvojio već prvim albumom ‘Wawau Adler – With Body and Soul’ iz 1991. godine i od tada je nezaobilazno ime svih najvažnijih festivala jazza u svijetu. Pod velikim utjecajem Djanga Reinhardta, ali i Wes Montgomerya, Charlie Parkera, Pat Martina i Georga Bensona razvio je zavidan vlastiti gitaristički stil i sam inspirirajući mnoge jazz gitariste. Surađivao je sa značajnim glazbenim imenima poput Bireli Lagrenea, Stochela Rosenberga, Andreasa Oberga, te Holzmanna Wintersteina, Joela Lochera i harmonikaškog virtuoza Marcela Löfflera s kojima surađuje na albumu ‘Wawau Adler – Back to the Roots’ i intenzivno koncertira po Njemačkoj, Italiji, Francuskoj. Rado viđen u Americi, Wawau Adler zajedno s gitaristom Tedom Gottsegenom održava niz gitarističkih radionica, te radi emisiju koja biva emitirana u 16 američkih saveznih država. Wawau Adler stoga spada danas među najtraženije romske jazz glazbenike u svijetu.

Damir Kukuruzović svojevrstan je hommage glazbi Reinhardta i Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao najvjerniji sljedbenik Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor francuskog jazza, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Na svom CD-u ‘Green Hill Gipsy Swing’, svirao je s francuskim gitaristom Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imao je turneju nazvanu ‘Pariško čudo na harmonici’ s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu Kukuruzović surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što su Adrian B. Burns (poznat po nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima) i Raphael Fays, najpoznatiji romski flamenco gitarist. 2011. godine imao je zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yourgui Loefflerom. Surađivao je i sa Zaz, Joschom Stephanom, Robin Nolanom, Zoranom Predinom, Sinanom Alimanovićem, Paulus Schaferom, Boškom Petrovićem. Osim quarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa (Siscia open jazz & blues festival) na obalama Kupe koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici.

H. M.

Tagged: , , , , , , , , ,