4 dana vrhunskog jazza u Zagrebu

Tia Fuller Quartet u četvrtak, 7. studenog otvara 9. Vip Zagreb Jazz Festival koji će se do nedjelje, 10. studenog održavati u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).Tia FullerKvartet izvodi mainstream jazz, a predvođen je glazbenicom koju su kritičari uglednog magazina DownBeat ove godine proglasili najboljom u kategoriji saksofonista i flautista u usponu karijere. Kad Tia Fuller uzme saksofon u ruke, dvoje postaje jedno i nešto se čarobno događa dok njena glazba ispunjava svaki kutak prostorije. Sve se na svijetu odjednom čini kako treba i lako je uvidjeti zašto je ova umjetnica i pedagoginja, sa završenim preddiplomskim studijem glazbe na Spelman Collegeu u Atlanti i diplomskim studijem jazz pedagogije i izvedbe na University Colorado Boulder, bila odabrana za članicu ženskog benda koji nastupa na turnejama s R&B zvijezdom Beyoncé.

Tia Fuller je sa svojim kvartetom snimila nekoliko albuma. Prvi, pod nazivom ‘Pillar of Strenght’ (2005.) dobio je pohvale kao uzbudljivo djelo koje ju je predstavilo kao lidericu koji teži savršenstvu; uslijedio je ‘Healing Space’ (2007.) opisan kao ‘melodijski lijek’, zatim ‘Decisive Steps’ (2010.) i aktualni ‘Angelic Warrior’ (Mack Avenue, 2012.). Osim s Quartetom, nastupa i s brojnim drugim sastavima kao što su Ralph Peterson Septet, T.S. Monk Septet, Faddis Jazz Orchestra, Rufus Reid Septet, Sean Jones Quintet, Nancy Wilson Jazz Orchestra i Wycliff Gordan Septet. Ova glazbena pedagoginja vjeruje da joj je strast za podučavanjem studenata u genima jer su joj roditelji bili učitelji; danas predaje na nekima od najuglednijih obrazovnih institucija u zemlji, kao što je Stanford University.

Tia je rođena u Aurori, državi Colorado (SAD); njezin otac Fred svira bas, a majka Elthopia pjeva tako da je odrastala slušajući probe svojih roditelja jazzista, ali i glazbu jazz velikana kao što su John Coltrane, Sarah Vaughan i Charlie Parker.

Inspirirana starijom sestrom Shamie, Tia je klavir počela svirati u dobi od samo  tri godine i upravo je Shamie Royston članica Tia Fuller Quarteta u ulozi pijanistice. Dijelom Quarteta su još i Miriam Sullivan na basu te Clarence Penn za bubnjevima. Ljubav Tie Fuller prema jazzu razvija se u srednjoškolskim danima, kada počinje svirati saksofon, svoj primarni instrument. Podignuti raspoloženje ljudi i pomoći im da se pokrenu, puni ljubavi i nade (umjesto straha), moto je Tie Fuller i efekt koji nastoji postići svojim koncertima. Kad je čujete kako svira, shvatit ćete da za budućnost jazz nema straha!

Tijekom festivala će u predvorju ZKM-a biti postavljena izložba fotografija s portretima glazbenika koji su nastupili na dosadašnjim izdanjima Vip Zagreb Jazz Festivala.

Aquarius
Foto: Keith Major

Pročitajte još: 9. Vip Zagreb Jazz Festival

Tagged: , , , , , , ,