Goran Bregović: Tri pisma iz Sarajeva

‘Tri pisma iz Sarajeva’ / ‘Three Letters from Sarajevo’ naziv je novog studijskog albuma Gorana Bregovića u nakladi Croatia Recordsa. Posvećen Sarajevu, a namijenjen cijelom svijetu, ovaj izuzetan album donosi glazbenu priču ispričanu u suradnji s izvrsnim internacionalnim glazbenim imenima kao što su Asaf Avidan, Rachid Taha, Riff Cohen, Zied Zouari, Gershon Leizerson, Sifet & Mehmed, Bebe i Mirjana Nešković.Album se, očekivano, nalazi na World Music listi najprodavanijih albuma na iTunesu u SAD-u kao i na samom vrhu liste najprodavanijih međunarodnih izdanja na američkom Amazonu.

‘Tri pisma iza Sarajeva’ album je koji ujedinjuje i šalje poruku mira i uzajamnog razumijevanja, a Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane glazbom su obuhvatili bogatstvo različitih kultura, identiteta i stilova – tri tradicije, kršćanska, židovska i muslimanska, ravnopravno se isprepliću kroz različite orkestracije i sjedinjuju na alegorijskoj razini gdje Sarajevo stoji u centru kao mjesto koje živi svu dijalektiku suživota navedenih religijskih tradicija. I upravo je to glazbom maestralno preneseno u pisma iz ‘balkanskog Jeruzalema’ napisana Bregovićevim prepoznatljivim jezikom koji je svoje novo oživotvorenje pronašao u suradnji s izvođačima različitih kulturnih pozadina.

Kao što su Bizant, Otomansko Carstvo i Austro-Ugarska Monarhija ostavili pečat na Sarajevo tako je i svaki od Bregovićevih suradnika ostavio svoj pečat u njegovom pismu upućenom svijetu, u pismu kojim se poziva na poštivanje različitosti, prihvaćanje drugosti i iskren suživot – jer različitost oplemenjuje! Svaka od pjesama na albumu priča svoju priču te se spajaju u različitosti koju Bregović svojim stvaralaštvom aktivno promovira, a što je prepoznato diljem svijeta. ‘Made in Bosnia’, ‘Muslim Letter’, ‘Jewish Letter’, ‘Mazel Tov’, ‘Christian Letter’ i ‘SOS’ nazivi su nekih od ukupno 11 pjesama koje će vas odvesti na duhovno putovanje različitim dijelovima svijeta i s kojeg ćete se vratiti bogatiji i oplemenjeniji.

C. R.Goran Bregović: Slava, kokain, Štulić i Severina


Bijelo dugme: Ko ne poludi taj nije normalan!

Tagged: , , , , , , ,