Humanitarna dječja opera Ivica i Marica

U HNK-u u Zagrebu 18. prosinca održat će se posebna, humanitarna izvedba dječje opere ‘Ivica i Marica’ koja će mnogima od 300 štićenika ustanova za djecu Grada Zagreba i Zagrebačke županije biti prvo iskustvo kazališta. Akciji darivanja kazališta možete se priključiti kupnjom fotografija i/ili ulaznica.
Ivica i Marica - HNKBlagdansko doba godine u Hrvatskoj obiluje humanitarnim akcijama u kojima solidarnost građana uvijek i ponovno izmami osmjeh na lica najpotrebitijih. No, je li materijalna pomoć dovoljna ili bi najugroženijima trebalo ponuditi i nešto sasvim drugo? Posebno, čarobno iskustvo koje će im ponuditi viziju boljeg svijeta?

Upravo s tom idejom, portal Teatar.hr, HNK u Zagrebu, te agencije Fakat i Mangjura još su u studenome pokrenuli akciju, a čiji je cilj djeci iz domova Grada Zagreba i Zagrebačke županije darovati kazališnu predstavu, ali i ekskluzivno iskustvo da u društvu vodećih domaćih umjetnika zavire iza kulisa središnje nacionalne kazališne kuće.

Prodajnom izložbom fotografija u dosad javnosti nepoznatom podzemnom hodniku HNK prikupljana su sredstva za dovođenje djece iz 15 ustanova za djecu Grada Zagreba i Zagrebačke županije na blagdansku izvedbu dječje opere ‘Ivica i Marica‘, 18. prosinca u nacionalnom teatru.

Damir UrbanPublika je na izložbi mogla razgledati i kupiti fotografije s dodjela Teatar.hr Nagrada publike, i to s potpisom protagonista – od Darka Rundeka preko Ksenije Marinković do Damira Urbana, koji je s Ninom Violić, novom prvakinjom HNK u Zagrebu, bio i domaćin izložbe. Zbog velikog interesa, donacije i prodaja.

Velikom finalu ove akcije, osim kupnjom fotografija, možete se pridružiti i kupnjom ulaznica za samu izvedbu, nakon koje će ansambl publiku provesti zakulisnim prostorima HNK u Zagrebu i upoznati je s nekim od tajni domaćeg kazališnog života.

Opera ‘Ivica i Marica’, jedno od najboljih djela njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka, za koje je libreto napisao Adelheid Wette prema poznatoj priči braće Grimm. Redatelj je Ivan Leo Lemo, a dirigent Saša Britvić.

‘Darivati kazalište publici koja za njega najčešće biva uskraćena, odnosno kazalištu darovati mogućnost susreta s posve novom publikom, za naš je tim bio najbolji način obilježavanja 15 godina postojanja portala Teatar.hr, najstarijeg domaćeg neovisnog on-line medija u kulturi. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli da taj san postane stvarnost, prvenstveno našim partnerima – HNK u Zagrebu, agencijama Fakat i Mangjura koji su pro bono nemoguće učinili mogućim, ali i svim ljudima dobre volje koji su se ovoj akciji pridružili. S veseljem čekamo 18. prosinca’, komentirala je akciju urednica portala Teatar.hr, Nora Krstulović.

‘Svaka akcija koja otvara vrata Hrvatskog narodnog kazališta i dovodi novu publiku čini mi se u ovom trenutku iznimno važnom. Napose kad je riječ o humanitarnoj akciji koja će u kazalište dovesti one gledatelje koji u naše kazalište rijetko ili gotovo nikad ne dolaze. Veseli me suradnja s Teatrom.hr kao i svaka suradnja koja naš teatar čini otvorenim te ga prije svega promovira kao mjesto susreta i kreativne razmijene’, izjavila je pak intendantica HNK u Zagrebu, Dubravka Vrgoč.

Izložba, organizirana u hodniku koji spaja središnju nacionalnu kazališnu kuću i dvorane za pokuse baletnog ansambla, u zgradi gimnastičkog društva Sokol, prvi je put taj prostor učinila dostupnim javnosti. No, to je tek prva od aktivnosti koju u tom doista posebnom prostoru za budućnost najavljuje intendantica HNK, Dubravka Vrgoč.

Teatar.hr / Foto: Julio Frangen


Pročitajte još: Blagdanski dar portala Teatar.hr i HNK u Zagrebu , Humanitarna izložba fotografija u HNK-u


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,