Jugoton – istočno od raja – u Beogradu

Izložba ‘Jugoton – istočno od raja (1947.- 1991.)’ svečano je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a veliki broj posjetitelja imao je priliku vidjeti više od 150 omota ploča iz privatne zbirke Umjetničke organizacije Kultura umjetnosti iz Zagreba te brojne uređaje iz nekadašnjeg Jugotona koji su bili dio procesa proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta.
Jugoton-istočno od raja - BeogradNavedeni eksponati, kao i brojne knjige, plakati, plakete, fotografije i video materijali inače su dio zbirke Tehničkog muzeja u Zagrebu.

‘Posjetitelji će do kraja ožujka vidjeti koliko smo, za razliku od drugih zemalja, bili slobodni, imali rock glazbu te koliko su urednici Jugotona bili spremni i na sukob s partijom kako bi omogućili ulazak prvih stranih jazz i rock izvođača’, naglasio je autor izložbe Mario Krištofić.

Otvorenje izložbe bila je prilika da se prijatelji i suradnici sretnu i sjete uspješnih dana prve i najveće diskografske kuće nekadašnje Jugoslavije. Taj takozvani socijalistički div popularne kulture izrastao je na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. godine. Bili su to dani milijunskih tiraža, ugovora s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogim licenciranim izdanjima za čije su se objave brinuli ljudi s relevantnim autorskim karijerama prije i za vrijeme rada u Jugotonu.

Izložbu su otvorili Sonja Zimonić, direktorica Muzeja nauke i tehnike, autor izložbe Mario Krištofić, kustosica Tehničkog muzeja u Zagrebu Markita Franulić, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i glazbeni novinar Petar Janjatović. Nakon službenog otvorenja brojne je posjetitelje zabavljao bend Davorin i Bogovići, koji je, između ostalih, odsvirao i pjesme s početka karijere Prljavog kazališta.

Autori izložbe su Mario Krištofić i Sanja Bachrach Krištofić iz Umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu. Autor postave je Marko Jovanović, dizajner Muzeja nauke i tehnike.

C. R.


Jugoton
52. rođendan Jugotona

Marko Pogačar-Jugoton gori
Marko Pogačar: Jugoton gori!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,