MUO: Izložba istarskog umjetnika Roberta Paulette

Izložba ‘Suton & Zora’ jednog od najuglednijih istarskih umjetnika Roberta Paulette, otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Izložba donosi odabir 33 najrecentnija umjetnikova rada, ulja na platnu velikih dimenzija, kojima umjetnik oslikava odnos dviju različitih koncepcija. Jedna govori o sumraku, a druga o nadi. Tako prvi ciklus radova govori o zastrašujućoj činjenici života na zemlji vezanog uz oružje, rat i istrebljenje, dok drugi ciklus govori o vjeri u imaginaciju, umjetnost i slobodu. Kustostvo izložbe potpisuje ravnatelj MUO, Miroslav Gašparović.

U nazočnosti brojnih uzvanika i predstavnika gradova Zagreba i Pule te Istarske županije, kao i slikarevih prijatelja iz njegove rodne Premanture, autor se posebno zahvalio na prilici da svoja djela izlaže u jednoj od najuglednijih hrvatskih muzejskih institucija, istaknuvši: ‘Za mene je umjetnost uvijek bila višedimenzionalna i generička, nepredvidljiva. Tako je i ovaj ciklus radova nastalih u posljednje dvije godine bio inspiriran pogledom na svijet, točnije na providnost i plošnost ovog svijeta u kojem živimo.’

Poigravajući se s optičkim varkama i percepcijama vidljivog, skrivenog i iluzornog, Pauletta predstavlja svijet vidljivog i nevidljivog u kojem propituje odnos s gledateljem kroz monokromatske slike s motivima oružja koje su vidljive tek kroz angažman gledatelja te suprotno tome, kroz slike izrazito naglašenog kolorita geometrijskih apstrakcija u kojima gledatelj percipira likove i boje koje ne postoje.

Izložba će biti otvorena do 9. lipnja i ponudit će posjetiteljima beskrajne mogućnosti za individualne interpretacije te shvaćanja vidljivog i nevidljivog koje je slikar kroz dvije suprotstavljene teme prenio na platna.

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991. do 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, čiji je jedan od osnivača. Koncem 1990-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u Istarskom narodnom kazalištu. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije Poola.

MUO


Tagged: , , , , , , , , ,